Twee vrienden wagen zich aan Ultra-Trail du Mont Blanc

Meer dan 100 kilometer lopen door drie verschillende landen op duizenden meters hoogte: dat is de Ultra-Trail du Mont-Blanc. Het lijkt een onwaarschijnlijke klus, maar toch wagen 165 Belgen dit jaar hun kans. Daaronder ook Sven Van Camp (39) uit Antwerpen en Dominic Declercq (34) uit Kapellen.

"Qua sfeer is dat een ongelooflijke ervaring", vertellen de twee vrienden. Dit jaar zetten ze een stap in het onbekende en kiezen voor de nieuwe TDS-run: 106 kilometer overbruggen in 30 uur tijd.

De Ultra-Trail du Mont Blanc van The North Face is al aan haar 7e editie toe. Van 25 tot 30 augustus komen er 5500 deelnemers uit 51 verschillende landen aan de start van de vier verschillende races. Het kan hen maar beter niet ontbreken aan moed en wilskracht. "De Ultra-Trail staat bekend als één van de moeilijkste lopen en het is ook effectief heel zwaar", vertelt Sven Van Camp.


De Ultra-Trail du Mont Blanc bestaat ondertussen uit vier verschillende trail runs:

UTMB (Chamonix-Chamonix): 166 km - 9400 m - start op 28/8 om 18.30 (maximumtijd: 46 uur) - 2300 deelnemers CCC (Courmayeur-Champex-Chamonix): 98 km - 5600 m - start op 28/8 om 9.00u (maximumtijd 26 uur) - 1800 deelnemers TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie): 106 km - 6700 m - start op 29/8 om 5.00u (maximumtijd 30 uur) - 1200 deelnemers La Petite Trotte à Léon: 250 km - 17000 m - start op 26/8 om 0.00u (maximumtijd 110 uur) - 180 deelnemers


Sven weet waarover hij spreekt, want dit jaar is hij al voor de vijfde keer present. Hij geraakte al twee keer in de helft van de UTMB-run en samen met zijn vriend Dominic finishte hij twee jaar geleden in de kleinere CCC. "Wij zijn daar ingerold via hoofdsponsor The North Face (Dominic werkt voor TNF en Sven werkte vroeger voor VF, het bedrijf boven TNF)."

Genieten van zonsondergang

"Als je dat één keer gedaan hebt, grijpt je dat zo aan dat je nog eens wilt deelnemen. Het is ongelooflijk hoeveel sfeer en emotie daarmee gemoeid is. Er zijn wel deelnemers die voor de beste tijd gaan, maar de meerderheid wil dat gewoon meemaken en uitlopen", vertelt Sven.

De twee Antwerpenaren behoren zeker tot die laatste groep, want enkele dagen voor hun vertrek lijkt er van zenuwen nog geen sprake. "Wij willen er wel klaar voor zijn, maar als het dit jaar niet lukt, dan is voor een volgende keer", zegt Sven.

"Finishen is belangrijk, maar ik wil tijdens de race ook gerust even gaan zitten voor een zonsondergang of een uitzicht", vult Dominic aan.

Maar hoe losjes ze er ook over gaan, de twee vrienden weten dat je zonder voorbereiding niet begint aan de Ultra-Trail. Dominic heeft een vriendin en twee kleine kindjes die de nodige aandacht opeisen. "Maar als het werk het toelaat probeer ik toch vijf keer per week te trainen. Dat gaat van 50 km per week tot 130 km per week en één wedstrijd per maand."

Bij Sven, getrouwd en vader van vier kinderen, ligt dat ietwat anders. "Wel, ik probeer hetzelfde te doen als Dominic (lacht) maar ik denk dat ik maximaal aan vier keer per week kom."

Jezelf leren kennen

Woensdag vertrekken de twee dertigers samen met vrouw en kinderen naar Chamonix in Frankrijk. Na enkele nachten kamperen begint zaterdagmorgen om 5 uur het echte werk. "We gaan daar onze grenzen niet zozeer verleggen, maar wel verkennen. Je leert daar jezelf echt kennen en je moet niet die berg, maar jezelf overwinnen."

Vanaf vrijdag kan u via www.gva.be deze uitzonderlijke race mee beleven. Onze redactrice gaat mee ter plaatse en houdt u op de hoogte via Twitter. Maandag volgt een uitgebreider verslag van de hele Ultra-Trail en kan u ook tientallen foto's bekijken.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio