"Caster Semenya heeft zeer veel testosteron in lichaam"

Caster Semenya heeft zeer veel testosteron in lichaam

"Caster Semenya heeft zeer veel testosteron in lichaam"

Print
Caster Semenya, de 18-jarige Zuid-Adrikaanse atlete die goud won op het afgelopen wk atletiek in Berlijn, heeft zeer hoge testosteronwaarden in haar lichaam. Dat meldt het Britse The Telegraph.

Semenya verbaasde de wereld door met grote overmacht de 800m bij de vrouwen te winnen. Vlak na de race hadden velen echter twijfels over haar vrouwelijkheid. Testen moesten uitwijzen of Semenya wel degelijk 100 procent vrouw is, zoniet zou zij haar medaille verliezen.

Uit eerste testen zou nu blijken dat de Zuid-Afrikaanse drie keer meer testosteron, een mannelijk hormoon, in haar bloed heeft dan bij een gemiddelde vrouw.

Dopingdokter

De Britse krant stelt ook dat het Zuid-Afrikaanse atletiekteam begeleid wordt door dokter Ekkart Arbeit, de voormalige Oost-Duitse coach die in opspraak kwam omdat hij een vrouwelijke atlete, Heidi Krieger, zoveel anabole steroïden had gegeven dat ze na een tijd gedwongen werd om zich te laten ombouwen tot man. Het is echter nog onduidelijk of Arbeit dicht bij de entourage van Semenya staat.

De testen werden uitgevoerd in Semenya's thuisland Zuid-Afrika, voor aanvang van het wk atletiek. Vermoedelijk gaf de Zuid-Afrikaanse bond die informatie door aan de internationale atletiekbond IAAF, waarop die een gedetailleerde 'geslachtsanalyse' vereiste. De resultaten van die geslachtstests zouden pas over enkele weken bekend raken.

Meer sportnieuws