Freddy Horion krijgt zijn grote wandeling niet terug

Freddy Horion krijgt zijn wandeling op de grote binnenkoer van de gevangenis van Brugge niet terug. Dat heeft een rechtbank vandaag beslist. Horion had geklaagd over discriminatie omdat hij niet meer op de grote koer mag wandelen, maar andere gevangenen wel.

ghouben

Horion, die al een verleden van 2 geslaagde ontsnappingen en 3 mislukte pogingen heeft, werd het uit veiligheidsoverwegingen verboden te wandelen op de open koer. Hij krijgt wel een dagelijkse luchtbeurt op een klein koertje, dat beschermd wordt door een rooster.

De rechter oordeelt daarom dat zijn rechten niet geschonden zijn. Wandelen op een kleinere koer is voldoende. Freddy Horion op de grote koer is volgens de rechter wel degelijk een veiligheidsrisico.

De zesvoudige moordenaar zit al acht jaar in de gevangenis van Brugge. Daar genoot hij, tot de recente spectaculaire ontsnappingen, een open regime waarbij hij 3,5 uur mocht wandelen en deelnemen aan activiteiten.

Horion kreeg in 1980 levenslang voor zes moorden. Dertig jaar geleden moordde hij samen met een medeplichtige een gezin van vijf uit Sint-Amandsberg bij Gent uit. Enkele maanden daarvoor hadden ze ook al een winkelierster doodgeschoten.