Autogebruik van en naar het werk daalt

Autogebruik van en naar het werk daalt

Autogebruik van en naar het werk daalt

Print
Steeds minder mensen nemen de wagen om zich van en naar hun werk te verplaatsen. In 2008 nam het gebruik van de wagen voor het woon-werkverkeer met 1,9 procent af. Dat schrijft De Standaard.

Nochtans neemt het algemene autoverkeer toe. Dat blijkt uit statistische gegevens van de FOD Mobiliteit. Vooral werknemers die in Brussel werken laten hun wagen al sneller in de garage staan (-4,4 procent). In Wallonië daalde het autogebruik van een naar het werk met 2,7 procent, in Vlaanderen met 1,2 procent.

Trein in de lift

Toch gebruikt nog steeds 68 procent van de Belgen de wagen om naar het werk te gaan. De andere vervoermiddelen maken een kleine inhaalbeweging. Zo stijgt het gebruik van de trein met 1 procent (van 9,3 naar 10,3 procent). Het andere openbare vervoer en de fiets gaan er met 1 procent op vooruit.

De fiets doet het echter enkel goed in Vlaanderen, waar het goed is voor 12,8% van de woon-werkverplaatsingen. In Wallonië en Brussel is dat nauwelijks 1,5%. De overheid nam de laatste jaren al verschillende initiatieven om het carpoolen te bevorderen, maar toch zakt dat van 4,5 naar 4 procent.

De toename van het treingebruik is vooral opvallend in Brussel. 34 procent van de mensen die in Brussel werken nemen de trein tegenover 31,5% bij de vorige meting in 2005. Verbeterde treinverbindingen en financiële tegemoetkomingen van de werkgever lijken daar de oorzaak van te zijn.

Dichter bij het werk

De Belg woont ook weer dichter bij zijn werk. De Vlaming woont gemiddeld 15,4 km verwijderd van zijn werkplaats (16,6 km in 2005). Mensen die in Brussel werken wonen gemiddeld op 27,1 km van hun werk (30,4 km in 2005). De afstand die mensen in Wallonië afleggen is dan weer gestegen van 16,8 naar 17,2 km.

.

Nu in het nieuws