Agressieve zilvermeeuwen schoppen keet in Knokke

Agressieve zilvermeeuwen schoppen keet in Knokke

Agressieve zilvermeeuwen schoppen keet in Knokke

Print
Agressieve zilvermeeuwen teisteren Knokke-Heist. Ze vallen toeristen aan en hebben het gemunt op hun broodje, pakje friet of de borrelnootjes. Daarom wil het schepencollege een uitzondering op de bescherming van de vogel om dit soort wangedrag van de zilvermeeuwen een halt toe te roepen.

Sommige bewoners zouden door het agressieve gedrag van de meeuwen zelfs hun terras niet meer opdurven. Het heeft een beetje weg van de bekende Hitchcock-thriller 'The Birds' uit 1963. Burgemeester Leopold Lippens - rechts op de foto naast zijn broer Maurice Lippens - vreest dat de "meeuwenplaag" het toerisme in zijn kuststad klappen zal geven. Maar als hij het verhaal nog wat aandikt, zullen er misschien ramptoeristen opduiken.

Meeuwenjacht

Het schepencollege wil dat Vlaams minister voor natuur Joke Schauvliege in de jachtwetgeving gebruik maakt van een uitzonderingsmogelijkheid. De zilvermeeuw is een beschermde vogel, maar Europa laat bij uitzondering drastische maatregelen - neerschieten dus - toe.

"We hebben al enkele officiële klachten ontvangen. In het verleden gebeurde dat niet. Het aantal mondelinge opmerkingen over de meeuwen is duidelijk toegenomen," zegt de woordvoerder van de gemeente.

Schud de eieren

De gemeente bestrijdt de zilvermeeuwen al jaren. Er zijn bijvoorbeeld campagnes die toeristen ervan moeten overtuigen om de meeuwen niet te voeren, er is geëxperimenteerd met dikkere vuilzakken, want de gewone worden stukgeprikt. En sinds deze zomer mag Knokke-Heist de eieren van de zilvermeeuw schudden, maar deze maatregel is volgens het gemeentebestuur moeilijk in de praktijk te brengen.

"We willen dringend overleg met minister Schauvliege voor het probleem escaleert," aldus schepen Maxim Willems in De Standaard.

.

Nu in het nieuws