Vlaanderen wil aan Nederland beloofde 300 miljoen euro op zak houden

Vlaanderen wil aan Nederland beloofde 300 miljoen euro op zak houden

Vlaanderen wil aan Nederland beloofde 300 miljoen euro op zak houden

Print
De Vlaamse regering is niet van plan om de beloofde 300 miljoen euro aan Nederland te betalen. Dat bedrag beloofde Vlaanderen ter compensatie van de ontpoldering van een groot gebied, maar die ontpoldering komt er nu mogelijk niet. Dat schrijft De Morgen.

In 2005 kwamen de Nederlandse en Vlaamse regeringen overeen dat er een Scheldeverdieping zou komen, zodat de Antwerpse haven grotere zeeschepen kon ontvangen. Om de natuurschade te compenseren die zou veroorzaakt worden door die baggerwerken plande Nederland om de Hedwigepolder, die ruim 300 hectare land beslaat en zich uitstrekt van het Antwerpse havengebied tot in Nederland, te ontpolderen.

Vlaanderen beloofde 300 miljoen euro aan Nederland, maar de Nederlandse Raad van State zette die geplande en reeds geratificeerde ontpoldering op losse schroeven. De Morgen vernam uit regeringsbronnen dat Vlaanderen nu niet van plan is om Nederland het beloofde bedrag te bezorgen.

Vlaanderen is inmiddels zelf al begonnen met het ontpolderen van het Vlaamse gedeelte van de Hedwigepolder. Als Nederland zijn gebied niet gaat ontpolderen zal er een dijk moeten geplaatst worden tussen beide delen van de Hedwigepolder. Volgens bronnen uit de Vlaamse regering zal die dijk een aardige cent kosten en in principe moet Nederland voor die kosten opdraaien.

.

Nu in het nieuws