Neonazi's kiezen weer Bevel uit voor bijeenkomst

Neonazi's kiezen weer Bevel uit voor bijeenkomst

Neonazi's kiezen weer Bevel uit voor bijeenkomst

Print
Voor de tweede keer dit jaar heeft een internationaal gezelschap van extreemrechtse jongeren zaterdagavond in Bevel (Nijlen), uitgerekend weer in het parochiecentrum Den Heerd, een feestje gehouden.

Zonder het te beseffen verhuurden Jozef Verbist en Monique Van Roye begin dit jaar de zaal van het Bevelse parochiecentrum Den Heerd, op het Bevelse Heerdplein, voor het eerst aan organisatoren van een feestje van de neonazistische groepering Blood&Honour.

De Nijlense burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) en de politiediensten moesten toen lijdzaam toezien hoe extreemrechtse jongeren er zich uitleefden.

Amper een half jaar later herhaalde de geschiedenis zich zaterdagavond weer. “Drie maanden geleden heeft een man uit Deurne de zaal geboekt, zogezegd voor een feestje ter ere van de achttiende verjaardag van zijn zoon”, vertelt Monique Van Roye.

Vanuit Turnhout

De eerste fuifgangers verzamelden rond 18.30u aan de zaal. Dat bleken neonazistische jongeren te zijn. “Zo’n vier- tot vijfhonderd jongeren van Identity Projects zijn opgedaagd. Die groepering blijkt van Blood&Honour te zijn afgescheurd. Die jongeren verzamelden eerst in Turnhout en zijn dan met drie bussen, een honderdtal auto’s en enkele minibusjes naar Bevel afgezakt. Het merendeel ervan kwam uit Duitsland, al waren er ook Nederlanders, Oostenrijkers, een aantal Belgen en zelfs Zweden bij”, weet Paul Verbeeck.

Al verwittigd

“Enkele weken geleden hebben we verhuurders van zalen al gewaarschuwd voor een boeking door een neonazistische groepering”, stelt de burgemeester. “Er was informatie dat er in Vlaanderen iets op til was. Ondanks die waarschuwing is het die mannen dus toch weer gelukt. Ze hebben opnieuw schaamteloos misbruik gemaakt van het vertrouwen van de verhuurders."

"Het was al te laat om het feest nog te verhinderen. Dat is alleen vooraf mogelijk als je kan aannemen dat het de openbare orde zal verstoren, terwijl het hier zogezegd om een privéfeestje ging. In Nederland en Duitsland zijn zulke manifestaties bij wet verboden. Het is voor mij duidelijk dat de wet dringend moet worden aangepast.”

Niet geslapen

Monique Van Roye en Jozef Verbist vragen niets liever. “Ik kreeg zaterdagavond het verwijt naar mijn hoofd geslingerd dat ik aan dat ruig volk verhuur. Ik kan toch niet door mensen heen kijken. De politie zegt dat ik me niets kan verwijten. Maar in Bevel worden we er wel op aangekeken”, zegt de vrouw die samen met haar man vrijwillig de verhuringen van Den Heerd afhandelt. “Zaterdagnacht hebben we er niet van kunnen slapen. Gelukkig is in de zaal niets afgebroken.”

Jan Van de Poel

.

Nu in het nieuws