Geld maakt gelukkig, of niet?

In Italië is zaterdag een recordjackpot van 146,9 miljoen euro gekraakt. Ook in eigen land won iemand 37 miljoen euro met Euro Millions. Bedragen om jaloers op te zijn. Maar de vraag blijft: maakt geld gelukkig?

ghouben

Wie de gelukkige is in Italië, weet niemand. Wat sommige mensen wél weten, is dat zo ’n fortuin niet altijd gelukkig maakt. Vraag dat maar aan de Ierse ex-poetsvrouw Dolores McNamara (49).

De vrouw won in 2005 de jackpot van Euro Millions, die toen goed was voor 115 miljoen euro. Maar dat bracht haar allesbehalve een leven vol rust en zonneschijn. Een halfjaar nadat ze haar cheque had gekregen, moest ze met haar man en zes kinderen onderduiken. De familie werd bedreigd met de dood en ontvoeringscomplotten.

Dolores ontving ook meer dan 15.000 bedelbrieven van mensen die spontaan wilden delen in haar financieel geluk.

75 miljoen euro

Toch hoeft lottowinst niet altijd rampspoed te betekenen. Dat bewijst het verhaal van Mohamed, een werkloze vijftiger uit Parijs die in 2005 meer dan 75 miljoen euro won met Euro Millions.

Hij kocht meteen een glimmende BMW, maar verklaarde dat hij voor de rest zijn gewone leventje zou voortzetten.

37 miljoen euro

De Belg die afgelopen weekend Euro Millions won, moet het met heel wat miljoenen minder stellen dan Dolores en Mohamed. Reden is dat ook een Franse deelnemer de juiste cijfercombinatie aankruiste, waardoor ze de pot van ruim 75 miljoen euro moesten delen.

Toch zal hij of zij niet klagen: het is het op twee na grootste bedrag dat een Belg ooit won met de Europese loterij.

100 miljoen euro

De grootste winst die in ons land ooit geboekt werd met Euro Millions, is 100 miljoen euro. Het bedrag werd op 9 februari gewonnen door een man uit Tienen.

Volgens sommige bronnen zou hij door de beurscrash al 25 miljoen euro zijn kwijtgespeeld. Dat betekent dat hij moet rondkomen met 75 miljoen euro, of drie miljard oude Belgische frank. Kobe Verheyen

MEER OVER Italië

Nu in het nieuws