Bibliotheek verhuist naar modern gebouw

Bibliotheek verhuist naar modern gebouw

Bibliotheek verhuist naar modern gebouw

Bonheiden - Boekenwurmen kunnen nog tot zaterdag terecht in de oude bibliotheek in de Schoolstraat. Nadien sluit de bib onherroepelijk de deuren. Op 26 september heropent ze in een splinternieuw gebouw op de Bilkveldsite.

Bibliothecaris Solange De Groote, die in januari in dienst trad, wist van meet af aan dat het een zwaar jaar zou worden. “Ik was eerder al betrokken bij het bouwoverleg over de nieuwe bibliotheek en had dus ook inspraak. Een bibliotheek verhuizen is sowieso hectisch, zelfs als je al twintig jaar op dezelfde plek werkt”, vertelt ze.

De verhuizing naar het nieuwe eigentijdse gebouw brengt ook een grote interne modernisering met zich mee. “Het uitleencomfort van de gebruikers vergroot. We stappen over op de Brocadesoftware, waarmee de lezers vanuit hun luie zetel online een werk kunnen reserveren. Ook verlengen kan online gebeuren."

"Verder wordt de Bonheidense catalogus opgenomen in het Provinciaal Bibliotheek Systeem Antwerpen. Na de verhuizing is het nog slecht een kwestie van maanden vooraleer de leden hun werk zelf kunnen inleveren of uitlenen via het geautomatiseerd uitleensysteem RFID”, licht de bibliothecaris verder toe.

"Prachtig concept"

Nu de oude bibliotheek sluit, wordt reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe werkplek. “Het concept is prachtig. Over de buitenkant kunnen de meningen verschillen. Het sluit qua stijl wel helemaal aan bij het gemeentehuis."

"Over de indeling zal iedereen het wel eens zijn. Er zijn vijf niveaus die in elkaar overlopen. Op de gelijkvloerse verdieping is er een leesplatform dat leidt naar een tussenverdieping met de uitleenbalie. Daarboven komt de volwassenenafdeling met een halfgezakt niveau, waar de kindercollectie zich bevindt. De multimediacollectie wordt op het laagste niveau ondergebracht”.

Open dag

Tot zaterdag kunnen lezers nog materiaal ontlenen tot tien stuks per kaart. Hoe meer lezers er gebruik maken van de kans, hoe minder inpakwerk Solange en haar team hebben. Vanaf zaterdag treedt voor hen een overgangsperiode in.

“Enerzijds zullen we de handen vol hebben met de verhuizing, maar er wordt ook tijd uitgetrokken voor bijscholing. Op zaterdag 26 september openen we de nieuwe bib met een open dag. Tegen dan wil het personeel het nieuwe gebouw al gewoon zijn. Uitlenen en ontvangen doen we dan nog niet. De eerste gewone werkdag is op maandag 28 september. De lezers krijgen tot 12 oktober de tijd om de werken binnen te brengen”, geeft De Groote nog mee.

Iris RITS

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio