Tuinbouwschool hoopt op aanpak hoofdgebouw in 2011

De provincie Antwerpen hoopt in 2011 de renovatie van het hoofdgebouw van zijn tuinbouwschool in Mechelen te kunnen opstarten.

jvandermosten

Bijna anderhalf jaar nadat het Antwerpse provinciebstuur het licht op groen heeft gezet voor de renovatie en restauratie van het hoofdgebouw van zijn tuinbouwschool in Mechelen, waagt het bij de Mechelse bouwdienst zijn kans om een vergunning voor het project te verkrijgen.

Beschermd monument

Het hoofdgebouw van het provinciaal instituut voor tuinbouwonderwijs (PITO) aan de Antwerpsesteenweg is als monument beschermd, omdat het is opgetrokken in de typisch Nederlandse bouwstijl van de Nieuwe Zakelijkheid met onder meer opvallende houten blokramen.

In het verleden heeft het al enkele verbouwingen ondergaan. De renovatie die de provincie Antwerpen nu beoogt, moet de integrale toegankelijkheid en de brandveiligheid ten goede komen. Onder meer de installatie van een lift, de reconstructie van de achtergevel met de terugkeer van de oorspronkelijke buitentrap en de omvorming van een van de twee conciërgewoningen tot personeelsruimte en twee klaslokalen maken deel uit van de plannen van het architectenbureau Erfgoed en Visie uit Malle.

Financiering onzeker

“Hoewel de bouwvergunning nu in aanvraag is, kan het project nog niet meteen opstarten”, weet technisch adviseur Hector Van den Eynde van het PITO. “Het was opgenomen in de lijst van projecten die door een publiek-private samenwerking zouden worden aangepakt, op voorstel van toenmalig onderwijsminister Vandenbroucke. Nu die geen minister meer is, moeten we afwachten of die manier van financiering overeind blijft.”

De kostprijs van de renovatie van het PITO-gebouw is geraamd op anderhalf miljoen euro. Voor die factuur kan de provincie dan wel voor 600.000 euro aan subsidies rekenen.

JVDPO

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio