Aparte kleedkamer voor moslima's in Atheneum

Het Koninklijk Atheneum van Antwerpen bouwt een kleedkamer met spiegel voor moslimmeisjes. Zij kunnen daar dan hun hoofddoek afdoen als ze in de school komen of opzetten als ze weer naar huis vertrekken.

jrosquin

Vanaf 1 september geldt een hoofddoekverbod in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen. “Het zou niet fijn zijn voor de meisjes als ze zich op straat voor de schoolpoort moeten omkleden”, zegt directrice Karin Heremans (foto).

Sporthoofddoek

“Daarom dachten we aan een kleedkamer met spiegel in de school. Het idee ontstond bij de leerkrachten en de directie tijdens de discussies over het hoofddoekverbod. Als de moslimmeisjes buiten de school gaan sporten, bieden we hen ook een sporthoofddoek aan.”

Eind juni kondigden de Koninklijke Atheneums van Antwerpen en Hoboken de invoering van een hoofddoekverbod aan. Het verbod zorgde voor heel wat protest bij de moslims. Directrice Heremans verwacht dat een aantal leerlingen door het hoofddoekverbod uitwijkt naar andere scholen.

Lees ook het standpunt 'Verkondig uw mening, maar doe het met respect'

Bedreigingen

De directrice is wel geschrokken van de reacties. "Ik werd enkele weken geleden herkend door drie radicale moslimmannen. Die mannen zeiden dat ik zweepslagen hoorde te krijgen en moest worden opgehangen. Op 1 september zouden ze met duizend man aan de schoolpoort staan. Dat is geen gesprek meer op basis van gelijkwaardigheid."

Anderzijds kreeg ze ook steun. Ja. Ik kreeg veel brieven, mails en telefoons. Een moslimmoeder kwam haar dochter inschrijven. Zij gaf me gelijk. “Als ze gaat werken, moet ze haar hoofddoek ook afzetten”, zei ze. Sommige leerlingen zijn blij dat ze hun hoofddoek eens kunnen afdoen, want hun ouders verplichten hen om de hoofddoek te dragen. Wel mis ik de openlijke steun van progressieve moslims."

SVW

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio