Kerk Heilige Familie is als monument beschermd

De Heilige Familiekerk aan de Berlaarsesteenweg in Lier is bij Ministerieel Besluit beschermd als monument. De historische en meer bepaald architectuurhistorische waarde van de kerk gaf hierbij de doorslag.

cvanrompaey_fr

"De neogotische kerk, daterend uit 1902-1904, is een ontwerp van de provinciale architect Edward Careels uit Lier. Het gebruik van natuursteen van Montauban voor de gevel en euvillesteen voor het interieur is kenmerkend voor het oeuvre van Careels", weet schepen van Monumentenzorg Guido Van den Bogaert (CD&V-N-VA).

"De kerk is met haar opbouw als driebeukige hallenkerk met kruisribgewelven een uitzondering binnen de neogotische kerkenbouw. Ook de atypisch geplaatste toren tegen de zuidgevel en de ingebouwde biechtstoelen geven het exterieur van de kerk een extra dimensie. De toren staat namelijk niet centraal. Opvallend zijn ook de venstertraceringen naar gevarieerde neogotische patronen", vertelt Van den Bogaert.

Zowel kerk als pastorie met tuin zijn nu tot beschermd stadsgezicht uitgeroepen. De pastorie gelegen in de Pastoriestraat werd gebouwd in neogotische stijl en dateert uit 1906. De stad beschouwd de site als een belangrijk onderdeel van de Lierse skyline.

CHRIS VAN ROMPAEYMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio