‘Monument’ Bilbo sluit de deuren in het najaar

Muziekwinkel Bilbo aan de Oudekoornmarkt sluit eind dit jaar. De concurrentie van internationale ketens en het (il)legaal downloaden van muziek via het internet nekt de winkel.

ikerremans

“De concurrentie in Antwerpen is enorm. Tegen ketens zoals Saturn en Mediamarkt kunnen wij nauwelijks op. Voor hen is de verkoop van cd’s en dvd’s een lokkertje om klanten de winkel binnen te krijgen. Winst wordt er nauwelijks gemaakt, terwijl wij er toch iets aan moeten overhouden”, zegt de zaakvoerder van Bilbo Antwerpen, Matthias Vanderhallen.

Internet

Maar ook het internet is een steeds grotere concurrent van gewone muziekwinkels. “Steeds meer mensen downloaden hun muziek via het internet. Vaak dan nog illegaal ook. Dat merken we in onze omzet en het is een probleem waarvoor politiek weinig belangstelling bestaat. Niemand doet er wat aan.”

Einde van een tijdperk

Dat Bilbo uitgerekend dit jaar stopt, heeft een praktische reden; “Onze huurovereenkomst voor het Antwerps filiaal loopt af. En het hoofdkantoor ziet geen reden om het te verlengen of een andere locatie te zoeken”, zegt Matthias Vanderhallen.

Tijdperk

Het verdwijnen van Bilbo betekent meteen ook het einde van een tijdperk in de Antwerpse muziekwereld. Het bijna legendarische Brabo Records op de Grote Markt sloot enkele jaren geleden de deuren al en voor andere platenzaken in Antwerpen moet al diep in het geheugen worden gegraven.

“Er zijn nog kleinere winkeltjes die standhouden, maar die hebben vaak een klein en gespecialiseerd publiek. Denk maar aan Fat Cats in de Lange Koepoortstraat en de winkeltjes die vinylplaten verkopen. Waarschijnlijk zal het vinyl uiteindelijk de cd nog gaan overleven”, zegt Matthias Vanderhallen.

Toekomst

Toch denkt de uitbater van Bilbo dat er nog een toekomst kan zijn voor muziekwinkels. “Als ze zich op een goede locatie vestigen en zich specialiseren in een bepaald muziekaanbod. Wie op de massa mikt met een breed gamma, komt waarschijnlijk niet meer aan de bak. En de vraag is natuurlijk hoelang dergelijke gespecialiseerde muziekwinkeltjes het blijven redden. Daar kan niemand een antwoord op geven.”

Patrick VAN DE PERRE

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio