Toosten met Herentalse Poorter

Toosten met Herentalse Poorter

Toosten met Herentalse Poorter

Print
Herentals - Met hun Arantales beschikken de Herentalsenaren al over een uitstekende wijn om hun achthonderd jaar ’stad en vrijheid’ te vieren. Nu komt er ook nog eens een exclusief stadsbier bij: de Poorter. Proost!

Toen Hendrik I van Brabant Herentals in oktober 1209 de titel van ’stad en vrijheid’ verleende, zal hij zeker niet hebben gedacht dat ze daar in Herentals achthonderd jaar na datum nog altijd het glas zouden op heffen. En hoe kan je dat beter dan met een eigen bier?

Van het idee van stadsarchivaris Jan Goris was het maar een kleine stap om de gerenomeerde brouwerij Slaghmuylder in Ninove te overhalen om voor de jarige stad een exclusief bier te brouwen. Brouwmeester en bestuurder van de brouwerij daar is immers Herentalsenaar Luc Verhaegen.

Snuifje gagel

“Het zal beslist geen etiketbier worden”, vertelt Luc Verhaegen. “Ik werk nog aan het recept, maar het wordt een blond bier van hoge gisting, 6,5 tot 7 graden, in flessen van 33 centiliter. Wellicht gebruik ik voor het brouwen van de Herentalse Poorter een snuifje gagel, toch een typisch gewas van de streek.”

Die gagel is een geurige plant, die veelvuldig voorkomt langs de vennen van de Snepkensvijver en het Moerven, en die Herentalse bierbrouwers eeuwen geleden al gebruikten om hun bier te kruiden.

“Maar veel wil ik er niet van gebruiken, want het smaakt nogal sterkt”, zegt Verhaegen. Brouwerij Slaghmuylder heeft met Witkap een absoluut topbier in huis en Luc Verhaegen wil de Poorter ook in een speciaal glas serveren. “Misschien grijpen we wel terug naar het oude Witkap-glas, een soort ‘bolleke’”, zo luidt het.

Ook op vat

Frank Rastelli van De Zalm, een neef van Luc Verhaegen, ziet het nieuwe bier helemaal zitten. “Er is sprake van 16.000 flessen bier per jaar”, zegt Frank.

“Bedoeling is dat de Poorter tot lang na het jubileumjaar wordt gebrouwen. Het komt erop aan om genoeg cafés te vinden om het bier te (mogen) tappen. Als ze bij Slaghmuylder het brouwsel groot genoeg kunnen maken, dan kan het bier ook op vat worden geleverd. Ik hoop daarom ook dat de stad de Herentalse Poorter op recepties zal schenken.”

Mannenhoofd

Het etiket voor de bierflessen werd ontworpen door de Herentalse tekenlerares Marjan Van Ingelghem.

“Ik bracht veel tijd door in het stadsarchief om uit te pluizen hoe de poorters van de stad zich in de dertiende eeuw kleedden”,zegt Marjan, “want ik gebruik het hoofd van zo’n poorter -zeg maar een vrije burger van de stad- op het etiket. Daarnaast staat er ook een stadspoort op én de boom die in het wapenschild van de stad voorkomt. De kleuren zijn zilver en rood.”

Van Ingelghem werkt voor 2010 ook nog aan een expositie met striptekeningen die aan de ramen van de huizen van het begijnhof de geschiedenis van Herentals verhalen.

Marc HELSEN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio