1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Opel bouwt na 70 jaar de Kadett Strolch roadster

Nu Opel de introductie van de 10de generatie in de compacte middenklasse voorbereidt met de nieuwe Astra, werden in een oud archief foto's van een onbekende Opel roadster ontdekt.

ssimons

Onderzoek van de oldtimerexperts van Opel toont aan dat Opel ingenieurs in 1938 het prototype van een tweezitter cabriolet bouwden, duidelijk geïnspireerd door de eerste generatie van Opel in het compacte segment, de Kadett uit de jaren 1930. De naam van de auto staat genoteerd op de foto's: Kadett tweezitter "Strolch", wat vagebond betekent.

De elegante, bekoorlijke roadster bereikte nooit het stadium van de serieproductie. Uit de oude notulen van een managementvergadering blijkt dat dit project niet werd voortgezet wegens de staalschaarste vóór de Tweede Wereldoorlog en het geringe verkooppotentieel in dit segment.

Technische gegevens

Opel was nochtans duidelijk goed voorbereid op de commerciële lancering, zoals een brochure die in oude archieven werd aangetroffen, bewijst. Dit drukklare document beschrijft de technische gegevens van de aandrijflijn voor de Strolch: 1,1 liter cilinderinhoud, 23 pk, drieversnellingsbak, topsnelheid 98 km/u. Er bleven echter geen prototypes van de roadster bewaard.

De Opel Classic experts waren zo gefascineerd door de 3,62 meter lange ontwerpstudie, dat zij op het idee kwamen om, 70 jaar na de oorspronkelijke ontwikkeling, opnieuw een Strolch te bouwen.

Kadett als basis

Als basis werd een gewone Kadett uit 1938 gebruikt. Het gaat om een model uit de oldtimercollectie dat als bron voor ruilonderdelen diende. De technologiespecialisten van het Classic team zetten zich onmiddellijk aan het werk.

"Bijzonder interessante uitdagingen waren het ontwerp van de aerodynamische achterzijde en het werk aan andere koetswerkonderdelen die niet overgenomen werden van het Kadett seriemodel", klinkt het. "Om zonder gedetailleerde plannen het linnen vouwdak te maken, waren veel verbeelding en technische vaardigheid nodig, vooral omdat de oude foto's het enige referentiemateriaal waren."

Kleur

Toch slaagden de ingenieurs er zelfs in om bepaalde geheimen van de oude foto's te ontsluieren. Om de kleur van het oude prototype te bepalen, werden de historische zwart-witfoto's aan een haarfijne grijswaardenanalyse onderworpen. Dit onderzoek toonde aan dat de originele Strolch felrood was.

De "nieuwe" oude Strolch zal nu tentoongesteld worden op evenementen voor oldtimers, bijvoorbeeld op de Oldtimer Grand Prix van 7 tot 9 augustus op de Nürburgring.