Ferrari omzeilt testverbod en laat Schumacher toch testen

Michael Schumacher is vandaag voor het eerst sinds lang opnieuw achter het stuur van een Formule 1-bolide gekropen. De Duitser maakt op 23 augustus zijn comeback wanneer hij de geblesseerde Felipe Massa vervangt.

ssimons

Bekijk foto's in het

Normaal gezien mag een F1-team dit seizoen enkel een paar rechtelijntests (aerodynamicatests) en shakedowns (om de systemen te checken) uitvoeren. Dagenlange testsessies, zoals in het verleden, zijn verboden.

F2007

Ferrari omzeilde het testverbod echter door te stellen dat de 2009-bolides niet getest mogen worden. Voor oudere wagens geldt dit niet, aldus de Italianen, die een twee jaar oude F2007 uit het museum haalden en de zevenvoudig wereldkampioen ermee het circuit van Mugello opstuurden.

De wagen was niet omgebouwd naar de 2009-specificaties. De test was dan ook vooral bedoeld om te zien of de nek van de inmiddels 40-jarige coureur nog sterk genoeg is om de enorme G-krachten aan te kunnen.

Ook F60 testen?

Ferrari heeft inmiddels de FOTA (de F1-teams) en de FIA (de Automobielfederatie) een brief gestuurd met de vraag of er geen éénmalige uitzondering kan gemaakt worden op het testverbod. Dat zou Schumacher in staat moeten stellen te testen met de F60, de bolide die Ferrari dit jaar inzet.