Brazilië bemiddelt tussen Venezuela en Colombia

Brazilië probeert het escalerende conflict tussen zijn buurlanden Venezuela en Colombia te bezweren. De Verenigde Staten houden zich afzijdig.

ssimons

De Colombiaanse regering liet midden juli weten dat het Amerikaanse leger vijf militaire basissen in Colombia mag gebruiken. De Venezolaanse president Hugo Chávez, die de VS ervan verdenkt hem uit het zadel te willen lichten, noemde dat “een daad van agressie tegen Venezuela”. Hij heeft zijn diplomaten uit Bogota teruggetrokken, laat de relaties met Colombia “volledig herbekijken” en onderzoekt ook welke sancties mogelijk zijn tegen Colombiaanse bedrijven met belangen in Venezuela.

Colombia heeft intussen olie op het vuur gegooid met de bewering dat drie hooggeplaatste medewerkers van de Venezolaanse regering betrokken waren bij de levering van raketlanceerders van het Venezolaanse leger aan de Colombiaanse rebellengroep FARC.

Venezuela reageerde donderdag (30 juli) dat Colombia de “vrede en veiligheid in de regio” op het spel zet. Chávez kondigde terloops ook aan dat hij in Rusland een tachtigtal tanks zal bestellen.

Vertrouwen herstellen

Brazilië, de grootste economie en het politieke zwaargewicht in de regio, kan het niet langer aanzien. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft al met Chávez gepraat over de crisis. Lula heeft ook zijn adviseur voor internationale aangelegenheden, Marco Aurelio García, naar Caracas gestuurd.

“Brazilië wil eraan werken dat het vertrouwen tussen Colombia en Venezuela weer wordt hersteld”, verklaarde de Braziliaanse buitenlandminister Celso Amorim.

Over de grond van de zaak, de Amerikaanse legerbasissen in Colombia, wil Lula zich niet uitspreken. “Ik ben niet opgezet met de idee, maar net zoals ik niet wil dat anderen zich mengen in Braziliaanse aangelegenheden, ga ik me ook niet mengen in Colombiaanse aangelegenheden.”

PD

IPS