Aanvragen zonnepanelen stijgen sterk

Een opvallend aantal Mechelaars heeft momenteel een aanvraag lopen voor een bouwvergunning voor het plaatsen van zonnepanelen.

Op de Mechelse bouwdienst loopt op dit moment het openbaar onderzoek van een dertigtal aanvragen voor een bouwvergunning voor de installatie van zonnepanelen. “We verwachten dat het aantal dit jaar nog kan oplopen tot een honderdtal”, geeft schepen van Stedenbouw Karel Geys (sp.a) aan.

Voor de opvallende interesse van de Mechelaar in zonnepanelen ziet hij verschillende verklaringen. “De Vlaamse overheid heeft aangegeven de premies voor zonnepanelen de volgende jaren af te bouwen. Veel mensen gaan daarom nu tot de installatie over, ook omdat zonnepanelen al een stuk goedkoper zijn geworden”, weet Geys.

“Tel daarbij de subsidie van 496 euro die Mechelen toekent. Al deze factoren maken dat de investering in zonnepanelen al na zeven jaar kan worden terugverdiend, waar dat vroeger op minstens twaalf jaar was becijferd. Zonnepanelen gaan toch zo’n 25 jaar mee, dus dat levert aanvragers toch een mooie financiële winst op.”

De intergemeentelijke vereniging Igemo, dat een aantal gemeenten in het arrondissement Mechelen bijstaat met het aanmoedigen van de bevolking tot het nemen van energievriendelijke maatregelen, ziet nog een belangrijk element. “De goedkope leningen voor energievriendelijke maatregelen die via Igemo in sommige gemeenten kunnen worden afgesloten, zijn een waar succes”, zegt Robert-Jan Van Os van Igemo.

JVDPO

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio