Verenigingen helpen bij pandemie

Om de grieppandemie het hoofd te bieden, vragen Katelijne en Bonheiden hulp aan hun verenigingen.

Het bestuur van de verschillende gemeentelijke verenigingen van Bonheiden en Katelijne is in een brief uitgenodigd voor een informatievergadering in het Katelijnse gemeentehuis op 5 of 18 augustus.

Het lokale zorgmeldpunt dat beide gemeentebesturen intussen samen met de huisartsenkring Dijle en Nete hebben opgericht om de voor dit najaar verwachte Mexicaanse grieppandemie aan te pakken, wil hen dan hun medewerking vragen.

“Als het tot een grieppandemie komt, zal naar verwachting dertig procent van de bevolking op hetzelfde moment worden getroffen. Van zodra de huisartsen en de thuiszorgdiensten hun normale werking niet meer aankunnen, treedt het zorgmeldpunt in actie."

"Dat moet dan onder andere zorgen voor de coördinatie van de doktersbezoeken, de verdeling van geneesmiddelen en eventuele bijstand aan patiënten via de thuiszorgdiensten. Maar van deze diensten gaan ook veel werknemers buiten strijd zijn”, legt Els Van Bever, de Katelijnse verantwoordelijke van het zorgmeldpunt van Katelijne en Bonheiden, uit.

“In eerste instantie zullen dan het gemeentepersoneel en het Rode Kruis inspringen. Als de meest dramatische voorspelling uitkomt, volstaat dit ook niet meer. We hopen dan voor bijvoorbeeld het aanleveren van maaltijden of boodschappen op vrijwilligers te kunnen rekenen.”

Geen paniek zaaien

Els Van Bever benadrukt dat zowel Bonheiden als Katelijne, die samen 35.000 inwoners tellen, met hun oproep geen paniek willen zaaien. “Het lokaal zorgmeldpunt wil alleen goed voorbereid als het tot een pandemie komt”, zegt ze.

De infovergaderingen vinden plaats vanaf 19u in de raadzaal van het Katelijnse gemeentehuis in de Leliestraat. Katelijne en Bonheiden hopen dat elke vereniging minstens een afgevaardigde naar een van beide vergaderingen stuurt. De aanwezige afgevaardigden van de verenigingen vernemen er hoe hun leden het lokaal zorgmeldpunt kunnen bijspringen.

JVDPO

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio