Jeugd trekt boot Joppe door Battelsluis

Jongeren van jeugdhuis Joppe in Battel trokken gisteren hun drijvend jeugdhuis door de sluizen op het kanaal Leuven-Dijle. De kolos is aan een dringende onderhoudsbeurt toe op een scheepswerf in Rupelmonde.

jvandermosten

Jeugdhuis Joppe is het enige drijvende jeugdhuis in Vlaanderen. “En daar voelen we ons nog altijd goed bij. We kunnen ons geen betere locatie dromen”, zegt Geert Van Houcke, voorzitter van Jeugdhuis Joppe.

De boot wacht evenwel een oplapbeurt. “Op de scheepswerf in Rupelmonde (Kruibeke) zal een diktemeting van de romp worden uitgevoerd en krijgt het schip ook een nieuw laagje verf. Ons bestuur is met vrijwilligers al enkele weken bezig geweest om de boot klaar te maken om naar de droogdokken te gaan”, zegt de voorzitter.

Het schip Joppe beschikt niet over een werkende motor, en kan ook niet van aan zijn ligplaats tot in de scheepswerf door een sleepboot geduwd worden. Een paar honderd meter van het traject, door de sluis van Battel naar het Zennegat, moeten afgelegd worden op pure mankracht. “Dat is geen sinecure, voor een schip dat 47 meter lang is en enkele tientallen tonnen weegt”, weet Van Houcke.

Veiligheidsschoenen

Een van de dertigtal krachtpatsers, Joppe-lid Jodi Van Gans, had voor het trek- en duwwerk zelfs zijn veiligheidsschoenen uit de kast gehaald. “Die heb je nodig, want anders krijg je dit gevaarte niet op gang. Wel spijtig dat ik mijn handschoenen op de boot heb laten liggen. De snijdende koorden zullen wel mooie blaren op mijn handen achterlaten. Maar de klus moet geklaard”, zegt Jodi.

Rond 17u kwam een vrachtschip ter plaatse. “Die gaat onze boot, eens voorbij het Zennegat, naar Rupelmonde trekken. De hele operatie kost ons een flinke duit. Gelukkig komt de stad voor driekwart van de kosten tussen. De rest moeten we zelf ophoesten met de opbrengst van activiteiten die we organiseren”, zegt Geert Van Houcke.

Omdat het geen risicoloze tocht is, moest het jeugdhuis ook een verzekering nemen. “Stel dat de boot onderweg zou zinken, dan zouden we nooit de berging kunnen betalen.” De trektocht door de sluis liep zoals het hoort. Binnen vier weken zal Joppe weer op zijn vertrouwde stek liggen. “En dat gaan we dan vieren met een spetterende fuif”, weet Jodi Van Gans.

Leo DE NIJN

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio