Zwembad moet opnieuw dicht

Stalen wezen donderdag uit dat de kwaliteit van het water in het Turnhoutse buitenbad ernstig te wensen overliet. Het zwemcomplex blijft zeker tot maandag gesloten voor onderzoek.

jvandermosten

De stad besloot donderdag rond 11u om het Zwembad Stadspark zeker tot en met maandag 3 augustus te sluiten. Uit waterstalen was ’s ochtends gebleken dat er problemen waren met de kwaliteit van het water in het buitenbad.

“Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne controleert regelmatig de kwaliteit aan de hand van waterstalen”, zegt zwembadcoördinator Peter Bertels. “Daaruit bleek vanmorgen (donderdag, red.) dat de kwaliteit van het water in het buitenbad lang niet voldoende was. Omdat zwemmers nu constant van binnen- en buitenbad wisselen, wilden we geen risico lopen. Daarom gaat het hele zwembad dicht.”

Microbiologie

Volgens Bertels is de oorzaak van de problemen te zoeken in een verstoring van de microbiologie. “Omdat het om een buitenbad gaat, is het moeilijker te controleren wat er met het water gebeurt. Het bad wordt ‘s nachts niet afgedekt.”

Het zwembad liet door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne ook stalen nemen van het water in het binnenbad. Omdat het resultaat van die tests pas na 48 uur bekend is, moet Zwembad Stadspark zeker tot en met maandag gesloten blijven. “Net nu we met beter weer en dus meer drukte zitten”, zucht Bertels.

Geen verkleuring

De baden bleven midden juni ook al enkele dagen gesloten na problemen met het zwemwater. Door een defect aan een filter kwam er toen water uit het overstort in het zwembad terecht, waardoor het water melkachtig kleurde. Na langdurige filtering werd het euvel verholpen.

“Er is dit keer geen verkleuring. We hebben ook geen klachten gehad van zwemmers. Op het eerste gezicht was er niets te merken. Door die stalen waren we er nu gelukkig wel heel vroeg bij. We hopen het probleem door extra behandeling op te lossen.”

Hans OTTEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio