Johnson Controls in Geel zet terrein te koop

Johnson Controls nv stelt zijn bedrijfsterreinen te koop. Het bedrijf wil via een sale and lease back-operatie alleen nog de ruimte huren die het nodig heeft. De vakbonden reageren pessimistisch.

Bij Johnson Controls in Geel worden autostoelen gemaakt voor de Opel-vestiging in Antwerpen. Er werken 300 mensen. Met dit manoeuvre worden de eerste concrete gevolgen van de wankele positie van Opel Antwerpen zichtbaar. Vanuit de hoofdzetel van Johnson Controls in Duitsland, bevestigt woordvoerster Andrea Schafmeister het voornemen tot verkoop.

“We hebben de bedoeling de bedrijfsruimten af te slanken. Tachtig personeelsleden in Geel produceren nu nog autozetels voor de VW Polo. Maar die productie stopt in oktober, en dus hebben we minder ruimte nodig. Over wat er met Opel gebeurt willen we niet speculeren. Voor onze terreinen in Geel hebben we op dit moment een paar geïnteresseerde kopers. Op de tewerkstelling in Geel zal de operatie geen inpact hebben.”

Maar de vakbonden zien de bui al hangen: “Johnson Controls is erg afhankelijk van wat er met Opel Antwerpen te gebeuren staat”, zegt Geert Van Autenboer van de socialistische vakbond.

Exit-strategie

“Zonder Opel Antwerpen heeft Johnson Controls geen toekomst meer. Als de Opel-fabriek in Antwerpen sluit, is het bedrijf ten dode opgeschreven. Door de bedrijfsterreinen te koop te stellen en alleen nog bepaalde delen van de gebouwen te huren, bereidt het een exit-strategie voor. Dan ben je sneller weg als het bij Opel Antwerpen fout gaat, hé. Als zo’n bedrijf zich verplaatst, dan gaat de toeleverancier mee.”

Marc HELSEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio