Duivenbond zoekt onderkomen door sloop schuur

De duivenmelkers van de Vrije Bevelse Duivenbond vrezen dat hun ruimte aan de Itegemsesteenweg volgende week afgebroken zal worden door het OCMW van Lier.

jvandermosten

De 150 leden van de Bevelse (Nijlen) duivenbond komen nog altijd samen in het lokaal van De Duif. Aan de overkant van de straat, op de Itegemsesteenweg, gebruiken ze nog een betonnen koterij aan een oude schuur om hun grote korven op te slaan en te kuisen. “Maar volgende week zou de schuur afgebroken moeten worden”, zegt bestuurslid Paul de Win.

“Voor ons is dat heel slecht nieuws, want we kunnen in de buurt nergens naartoe. We weten het al enkele weken en hebben de burgemeester ingeschakeld om mee naar een oplossing te zoeken, maar die is er nog altijd niet. Hopelijk krijgen we uitstel om een andere locatie te vinden, anders komen we in de problemen”, legt Paul De Win uit.

Bouwvallig

Het OCMW van Lier is eigenaar van het gebouw en wil het pand afbreken omdat het erg bouwvallig is. “Het gebouw kan zeker niet blijven staan, er is trouwens ook nooit een huurprijs betaald”, zegt voorzitter John Vermeulen (Open Vld).

“We hebben wel begrip voor de vereniging. Misschien kunnen ze met de huurder van de naburige hoeve afspreken dat ze daar een ruimte kunnen gebruiken”, stelt Vermeulen voor. Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) kan weinig doen. “Ik kijk mee uit naar een geschikte locatie, maar die is in de buurt niet makkelijk te vinden.”

Boerenzwaluwen

Als extra argument halen de duivenliefhebbers aan dat er in de schuur enkele koppels boerenzwaluwen aan het broeden zijn. Navraag van Gazet van Antwerpen bij Natuurpunt leert dat de vogels niet zonder slag of stoot verwijderd mogen worden. Bij de hoofdzetel van Natuurpunt benadrukken ze dat een afbraak nu zelfs onwettig zou zijn.

“Een boerenzwaluw is een beschermde diersoort, die de laatste jaren sterk in aantal afneemt. Het is wettelijk verboden om hun nesten tijdens de broedtijd te verwijderen. Deze soort kan meerdere broedsels hebben, dus tot eind september of begin oktober moeten de nesten zeker met rust gelaten worden”, zegt vogelspecialist Gerald Driessens van Natuurpunt.

Verkaveling

“Als de mensen van de duivenbond dit willen afdwingen, moeten ze zich wenden tot het Agentschap voor Natuur en Bos. De afbraakwerkzaamheden zullen dan tot in de herfst worden opgeschort”, klinkt het.

Op termijn zou er op het perceel een nieuwe verkaveling komen. Het perceel ligt in een woonzone.

Bert PROVOOSTMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio