Alles wat u moet weten over de Mexicaanse griep

Er is al veel gezegd en geschreven over de Mexicaanse griep, maar mensen blijven met vragen zitten. Daarom schept de Gentse infectioloog Renaat Peleman nog een keer duidelijkheid.

ksleurs

Is dit virus echt niet gevaarlijker dan de gewone griep?

Dr. Renaat Peleman: “Echt niet. De symptomen zullen eerder lichter zijn. Het is zelfs goed mogelijk dat griepgevallen niet gemeld worden omdat de zieke het amper merkt en na een paar uren suffen en wat keelpijn of hoesten weer geheel de oude is. Dat weten we omdat bij sommige van deze mensen toevallig een bloedstaal werd afgenomen. Natuurlijk kun je er ook veel meer last van hebben, vergelijkbaar met een gewone griep, en uitzonderlijk is er een dodelijke afloop.”

Maar het Mexicaanse virus is toch besmettelijker?

“Nee, maar het is een nieuw virus. De gewone griepvirussen zijn familie van die van de vorige jaren. Ons lichaam heeft daar al een zekere immuniteit tegen opgebouwd. Daarom wordt in de winter normaal maar 5 procent van de bevolking ziek.” Hoeveel gaan er nu ziek worden? “Volgens de statistieken 30 procent van de bevolking, maar dat kan ook meer of minder zijn. ”

Het virus kan toch veranderen in een gevaarlijker virus?

“Ja, zo’n mutatie kan spontaan gebeuren of doordat het zich vermengt met het gewone griepvirus. We zullen snel weten of dat gebeurt omdat het nu winter is in Australië en de twee virussen daar tegelijk voorkomen. Een virus kan ook juist óngevaarlijk worden na mutatie.”

Over een paar maanden kunnen we ons laten vaccineren. Zijn we dan veilig?

“Ja. Je moet je wel twee keer laten vaccineren met drie weken tussenperiode.” En als het virus daarna muteert? “Dan zou het kunnen dat een nieuw vaccin moet worden gemaakt en dat duurt weer enkele maanden.”

Ben ik met dit vaccin ook beschermd tegen gewone griep?

“Neen. Daar heb je nog een aparte vaccinatie voor nodig.” Wanneer gaat deze griep pieken? “Moeilijk te zeggen. Het kan plots heel snel gaan, of niet. Het kan ook in golven komen, eentje in oktober en eentje in januari bijvoorbeeld.”

Moeten we nu de ziekteremmer Tamiflu kopen?

“Nee. Voor gezonde mensen heeft het amper zin: zij zullen met Tamiflu misschien een halve dag minder lang ziek zijn. Je hebt er ook een voorschrift voor nodig.”

En risicogroepen?

“Mensen met chronische aandoeningen aan nier, lever, hart of longen of met diabetes lopen een hoger risico op verwikkelingen. Voor hen kan Tamiflu nuttig zijn. Dat nemen ze best op met hun huisarts. Zwangere vrouwen hebben volgens een nieuwe studie vijf keer meer kans op verwikkelingen bij griep.”

Toch kunnen ook gezonde, jonge mensen sterven aan griep.

“Ja, maar het is zeer uitzonderlijk. Er zijn nu 817 overlijdens op 134.503 griepgevallen. Dat is niet veel. Risicogroepen zijn mensen met een chronische aandoening of extreme zwaarlijvigheid. 95 procent van de sterfgevallen zit in deze groepen.”

De meest gevreesde verwikkeling is een longontsteking.

“Ja, het virus kan de longen aantasten. Of er kan zich een bacteriële infectie voordoen op het beschadigde slijmvlies in de luchtwegen.”

prefix Terug naar het overzicht