Obama drinkt biertje als verzoeningspoging

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond een biertje gedronken met de zwarte professor Henry Louis Gates en de blanke politieagent James Crowley in de tuin van het Witte Huis. De laatste dagen was een mediarelletje ontstaan tussen de drie en Obama wilde de gemoederen bedaren.

ikerremans

Agent Crowley had Gates gearresteerd omdat die zogenaamd aan het inbreken was. Later bleek dat het om het huis van de professor zelf ging. Obama noemde het politieoptreden daarop "dom”, maar kwam snel terug op zijn woorden en veranderde zijn omschrijving in "ongelukkig”.

Gates op zijn beurt beschuldigde de agent van racisme.

Geen verzoening

De samenkomst in de tuin betekende voor Obama een moment van "zelfreflectie”. "Dit zijn gewoon drie mannen die aan het einde van de dag een drankje drinken.” Onverwacht voegde ook vicepresident Joe Biden zich bij het drietal.

Agent Crowley noemde de ontmoeting achteraf "hartelijk en productief". Tot een echte verzoening met Gates kwam het echter niet.

Bud

Tijdens het oplossen van de ene mediarel, veroorzaakte Obama overigens alweer een ander relletje. De Amerikaanse president koos voor Budweiser in zijn tuin en dat vonden verschillende commentatoren en politici niet kunnen. Budweiser is immers eigendom van de Belgische brouwerij Anheuser-Busch Inbev en niet van een Amerikaans bedrijf.