"Hij sprong in de auto en riep: gas geven, ma!"

De raadkamer in Turnhout beslist vandaag of Gaby Van Loo (62), de moeder die haar zoon hielp ontsnappen uit de gevangenis van Merksplas, nog een maand in de cel moet blijven.

ikerremans

Intussen heeft de politie Gaby Van Loo al meerdere keren verhoord over wat er zich exact aan de gevangenis van Merksplas heeft afgespeeld maandag. Zes gedetineerden konden er een ladder bemachtigen op de werf van een sanitair complex in aanbouw. Vier mannen, onder wie Gaby’s zoon Dave Annemans (32), raakten ongedeerd over de muur en konden in een donkerblauwe Toyota Yaris ontkomen. Gaby Van Loo bestuurde de auto.

Toevallig

De vrouw uit Stekene verklaarde aan de speurders dat ze niet op de hoogte was van de plannen van haar zoon. Ze was daar toevallig zo vroeg. Want een gepland bezoek aan een groot tuincentrum was in het water gevallen omdat de zaak gesloten was. Of de raadkamer haar zal geloven en zal vrijlaten, valt nog af te wachten. Want ze reed wel door toen Dave plots in haar wagen sprong.

Eerste bezoek

“Het gaat relatief goed met haar”, vertelt haar echtgenoot Erik D.L. die Gaby donderdag voor het eerst sinds haar arrestatie te zien kreeg. De man ging haar bezoeken in de gevangenis van Antwerpen. “Ze zegt dat ze niet wist wat er gebeurde. Erik, dat kan je je niet voorstellen, vertelde ze. Ik was net op het einde van die straat aan de gevangenis en ineens komt onze Dave daar aangelopen. Op vijf meter van mij. Hij sprong in de auto en riep: gas geven, ma! Het ging allemaal zo snel. Voor ik het wist, was ik aan het rijden.”

Volledig haar kluts kwijt, duwde Gaby zachtjes het gaspedaal in. Ze verklaarde dat de andere drie ontsnapten ook plots de wagen indoken. Toen het vijftal op een politiecombi stootte die vaststellingen deed van een verkeersongeval, vertraagde Gaby en sprong iedereen, behalve zij, uit de wagen. Ook haar zoon Dave.

Colaatje op terras

Gaby draaide de volgende straat nog in, parkeerde haar auto en om te bekomen van de eerste shock ging ze op een terras een colaatje drinken. Toen ze wat later terugkeerde naar haar wagen, werd ze gearresteerd. Twee andere ontsnapten werden niet veel later ingerekend. Maar Dave en Vitezslav Mracek, een 34-jarige Tsjech, blijven voortvluchtig.

“Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze haar vrijlaten. En dat ze gewoon naar huis kan komen. Maar ik heb geen glazen bol natuurlijk. En mijn advocaat denkt dat ze waarschijnlijk niet zal worden vrijgelaten zolang Dave op de vlucht is”, zegt Gaby’s echtgenoot nog.

Saskia Castelyns