"Waar heeft ze die ziekte in godsnaam opgelopen?"

Familie en vrienden van Linda Hendrickx reageren zwaar aangeslagen op haar dood. “Waar liep ze de ziekte op? Ze is niet eens op reis geweest”, luidt het.

kscherpenberg

Het altijd zo rustige Meerle bij Hoogstraten lag er gisteren zo mogelijk nog rustiger bij. In het kleine huisje van de ouders van Linda Hendrickx, vlak achter de kerk, kwamen de familieleden en vrienden samen om hun verdriet te delen. Tot twee weken geleden was Linda, die als jongste van vier kinderen nog bij haar ouders woonde, er nog elke morgen vrolijk naar haar werk vertrokken.

“Het was een hele stille vrouw”, herinnert een van haar buren zich. “We zagen haar niet vaak in Meerle. Het enige wat ik eigenlijk weet van haar, is dat ze bijna heel haar leven ziek is geweest. Ze was het zorgenkindje van haar ouders. Ze had altijd wel iets. Ik geloof zelfs dat ze in haar kinderjaren nog leukemie heeft gehad. Maar daar is ze blijkbaar goed van genezen.”

Tijdens het weekend van 18 en 19 juli werd Linda nog maar eens getroffen door ziekte. Op het eerste gezicht leek het een gewoon, onschuldig griepje. Ze had last van hoofdpijn, lichte koorts en een opkomende hoest. Maar omdat het niet wilde beteren, besloot ze op 20 juli toch haar huisdokter te raadplegen. Die liet haar met spoed opnemen in het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout.

Longontsteking

In het ziekenhuis werd een longonsteking vastgesteld. In eerste instantie bleek dat weinig zorgwekkend. De toestand was onder controle. Maar die verslechterde toen Linda Hendrickx een aantal dagen geleden een dubbele virale longinfectie kreeg. Kort daarna kwam ze in een coma terecht, waaruit ze, ondanks de inspanningen van het medische team van het ziekenhuis, niet meer zou ontwaken.

“Dit is heel pijnlijk”, zegt een vriend van de familie, die gisteren de nabestaanden van Linda in hun eigen huis opving. “Niemand had dit zien aankomen. Haar ouders zijn nu niet in staat om commentaar te geven. Dat zullen jullie wel begrijpen. Ze hebben net hun jongste dochter verloren. We beseffen dat haar dood in België groot nieuws is. Maar het is beter dat je ons nu met rust laat.”

Een analyse in het ziekenhuis wees uit dat Linda Hendrickx overleed aan de A/H1N1-griep, beter bekend als de Mexicaanse griep. Ze is de eerste Belgische die aan de wereldwijde epidemie bezwijkt.

Kringloopwinkel

“Het is voor iedereen een groot vraagteken hoe ze de ziekte heeft opgelopen”, zegt de vriend van de familie. “En vooral: waar? Ze is niet eens op vakantie in het buitenland geweest. Het is ook allemaal zo snel gegaan. Ze is pas begin deze week binnengegaan in het ziekenhuis. De laatste dagen bleek wel dat het zeer ernstig was. Ze was volledig buiten bewustzijn geraakt.”

Ook in de rest van Meerle wordt geschokt en tegelijk verrast gereageerd op het plotse overlijden van Linda Hendrickx. “Het was echt geen type om verre reizen te maken”, zegt een buurvrouw. “Volgens mij komen haar ouders nauwelijks buiten Hoogstraten. Waar in godsnaam loopt iemand dan die ziekte op? Misschien was het in de kringloopwinkel waar ze werkte? Het is in ieder geval heel, heel triestig voor haar.”

André Oomen, Kobe Verheyen

Alles over de Mexicaanse griep op onze overzichtspagina