Massa overrompelt containerpark

Massa overrompelt containerpark

Massa overrompelt containerpark

Herentals - Aan het stedelijk recyclagepark in Herentals is het aanschuiven. Inwoners willen nog snel hun (groen)afval binnenbrengen voor de start van een betalend systeem op 1 augustus.

Voor de ingang van hetHerentalse recyclagepark op Hemeldonk staat een lange file die tot op de ringlaan reikt. Een medewerker van het containerpark probeert het verkeer op de bedrijvenzone een beetje te regelen, zodat de rij auto’s met aanhangwagens de doorstroming op het kruispunt met de ring niet verstoort. Hij heeft er voltijdse taak mee.

“Dit is al twee weken aan de gang”, zegt de Herentalse milieuambtenaar Koen Dierckx. “Door de crisis zitten meer mensen thuis en hebben ze tijd om hun woning en tuin op te ruimen. Maar de voornaamste reden is toch dat je hier vanaf zaterdag moet betalen als je groenafval binnenlevert. De mensen willen nu nog snel hun afval kwijt. Die tendens zagen we vorig jaar ook toen we op Diftar overschakelden.”

Een bijkomende reden voor de wat Herentalsenaren menen dat ze vanaf zaterdag voor ál hun afval op het recyclagepark een vergoeding moeten neertellen. “Dat is dus echt niet waar. Alle afvalfracties blijven gewoon gratis zoals dat nu het geval is. Enkel voor groenen snoeiafval rekenen we 0,22 euro per kilo aan”, zegt Dierckx.

Misverstand

Voor die afvalfractie is een groot opmerkelijke drukte blijkt een hardnekkig misverstand. Nogal deel van het containerdomein op Hemeldonk afgebakend. Het systeem werkt met automatische toegangscontrole en een weegbrug (zie kader). De milieuambtenaar verwacht niet dat deze procedure bijkomende wachttijden gaat opleveren.

“Integendeel, ik denk dat het sneller gaat kunnen. Het aantal thuiscomposteerders gaat nog toenemen nu mensen ook hier voor hun groenafval moeten betalen. Daarnaast zijn er in de nieuwe betaalzone vier groencontainers met elk een eigen parkeerzone. In totaal kunnen er twintig auto’s tegelijk binnen. Dat is aanzienlijk meer dan nu het geval is op de huidige helling. De voornaamste vertraging die ik zie, ontstaat als mensen vergeten geld mee te brengen.”

Hans OTTEN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio