Palestijnen leven in "twee politiestaten"

De rechten van burgers lijken niet veel meer te betekenen voor de Palestijnse machthebbers in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Elke vorm van oppositie wordt er genadeloos onderdrukt.

wverhaert

“Palestina bestaat uit twee politiestaten”, zegt Rabie Latifah van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq. De veiligheidsdiensten van Fatah en Hamas treden de rechten van Palestijnse burgers systematische met voeten.”

Nietsontziende machtsstrijd

De islamistische verzetsbeweging Hamas controleert de Gazastrook. Fatah is baas in de Palestijnse Autoriteit, die de steun geniet van de westerse wereld en de plak zwaait op de Westelijke Jordaanoever. Ze zijn in een nietsontziende machtsstrijd verwikkeld.

Bomaanslagen, moorden, dodelijke folteringen, willekeurige arrestaties van journalisten, gevangenen die hun advocaten niet mogen zien, het verbod van vreedzame betogingen: er blijft niet veel over van de rechtsstaat in de Palestijnse gebieden.

Bezetting

“We hebben meer dan veertig jaar bezetting en mensenrechtenschendingen door de Israëli’s ondergaan, en nu doen we het onszelf aan”, zegt Raji Sourani, de directeur van het Palestijns Mensenrechtencentrum.

“De twee Palestijnse regeringen zijn meer geïnteresseerd in het bestendigen van hun macht dan in het respecteren van de burgerrechten van de Palestijnen.”

Bron: PD (IPS)