Tips voor een zorgeloze autovakantie

Een geslaagde reis met de auto begint met een goede voorbereiding. VAB geeft tips voor een zorgeloze reis deze zomer.

ssimons

Mogelijke problemen

1. Wagenziekte: komt vooral bij kinderen voor. Verluchting, tijdig pauzeren, rustig rijgedrag, geen geurtjes in de auto, even voorin zitten en niet op dingen kijken die dichtbij zijn, helpen voorkomen. Genezen kan alleen maar door langere tijd te stoppen en even uit te rusten.

2. Vermoeidheid: uit onderzoek blijkt dat één op drie ongevallen te wijten is aan vermoeidheid. Vertrek daarom goed uitgerust op vakantie en pauzeer onderweg minstens om de twee uur. Een hazenslaapje van een 20-tal minuten helpt u weer een paar uur uitgerust verder. Wissel indien mogelijk van chauffeur.

3. Hitte onderweg: Hogere temperaturen veroorzaken concentratieproblemen en verhogen de irritatiegraad. Zorg voor voldoende verluchting. Scherm het dashboard af met een badhanddoek omdat dit tot 85°C stralingswarmte kan geven.

Voor vertrek portieren openen en de motor laten draaien met de ventilator op hoogste stand om de warmste lucht eerst te verwijderen. Gebruik pas daarna de airco of laat de ramen al rijdend op een kiertje open staan.

4. Uitdroging: drink onderweg veel water of vruchtensappen om je vochtgehalte op peil te houden. Alcohol, koffie en thee zijn vochtafdrijvend. Drink vooraleer je dorst krijgt, want dan is het eigenlijk al te laat. Prikhoudende dranken zorgen voor gasvorming in maag en darmen.

Laat NOOIT kinderen of dieren achter in een warme auto, zelfs niet met een raam op een kier.

5. Diefstal uit de auto: VAB-reisbijstand stelt een toename van inbraken in de auto vast. Dieven hebben het vooral gemunt op dvd-spelers, computers, videocameras, fototoestellen en GPS'n zijn. Laat toestellen en houders niet zichtbaar achter in de auto.

6. Bagage: Een slechte stapeling van de bagage heeft een negatieve invloed op de wegligging. Leg de zwaarste voorwerpen zo dicht mogelijk bij de assen en vermijdt een bagagedrager (hoger verbruik, risico op diefstal). Een dakkoffer (best met slot) kan je niet ongestraft inladen. Leg er best alleen maar lichte voorwerpen in. Laat ook geen voorwerpen slingeren in de auto.

7. Reisapotheek: Wie specifieke medicijnen inneemt, zorgt er best voor voldoende voorraad mee te nemen. De benaming van de medicijnen is niet wereldwijd dezelfde en soms zijn ze zelfs niet eens verkrijgbaar. Met de bijsluiter is het in geval van nood gemakkelijker een alternatief te vinden.

Zomertips

1. Banden: Een band met abnormale slijtage en/of te lage bandenspanning verhoogt het risico op een klapband. Controleer ook de reserveband. Vaak wordt de reserveband vervangen door een thuiskomertje of een bandenreparatieset. Besef dat die beperkt zijn in gebruik en snelheid. In principe kan je enkel tot de garage. Beter is de Wegenwacht te bellen.

2. Koeling: filerijden en een zwaardere belasting stellen de koeling erg op de proef. Zie je de meter van je motortemperatuur schrikbarend stijgen, zet dan je verwarming in hoogste stand en de luchtaanjager aan. Zet natuurlijk je ramen even open. Op die manier onttrek je warmte aan de motor. Helpt dit middeltje niet, zet dan zo snel mogelijk de wagen aan de kant om motorschade te voorkomen. Bel de Wegenwacht.

3. Airco: Maak oordeelkundig gebruik van de airco. Weet dat die vocht onttrekt aan de omgeving. Zet de temperatuur zeker niet lager dan 22%C. Staat er een plas water onder de wagen en voelt die vettig aan, heeft u mogelijk een probleem met de koeling. Is het slechts water, dan is het condensatievocht van de airco en hoeft u zich geen zorgen te maken.

4. Remmen en koppeling: aanschuiven in de file eist veel van de koppeling. In de file op bergwegen bovendien ook van de remmen. Problemen kan u voorkomen door af te remmen op de motor, de koppeling niet te laten slippen (spelen met het koppelingspedaal), de handrem mee te gebruiken. Daarom: laat de remmen nakijken voor het vertrek.