Luchtvervuiling maakt kinderen dommer

Luchtvervuiling maakt kinderen dommer

Luchtvervuiling maakt kinderen dommer

Print
Kinderen die blootgesteld zijn aan luchtvervuiling hebben een lager IQ. De grootste boosdoeners zijn stoffen die vrijkomen bij verbranding van fossiele brandstoffen of tabak. Dat blijkt uit een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

De onderzoekers volgden 249 zwangere vrouwen in en rond New York. Ze gebruikten draagbare monitoringsystemen die de kwaliteit van de lucht meten.

PAK's

Vooral polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) werden onderzocht. Dat zijn chemicaliën die in de lucht terechtkomen bij de verbranding van olie, gas, steenkool of organische stoffen zoals tabak.

Eens de kinderen vijf jaar oud werden, legden ze een intelligentietest af. Daarbij werden factoren zoals de kwaliteit van de kinderzorg, passief roken en de opleidingsgraad van de moeder meegerekend.

IQ-test

Van de 249 kinderen bleken er 140 blootgesteld aan hoge niveaus van PAK's. Die kinderen bleken ook 4,31 tot 4,67 punten lager te scoren op de IQ-test dan de kinderen die minder blootgesteld waren aan de vervuilende stoffen.

De studie gebeurde door de Universiteit van Colombia in opdracht van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Milieu- en Gezonheidsstudies, de Amerikaanse milieudienst EPA en verschillende private stichtingen.

Bron: JG (IPS)

.

Nu in het nieuws