"Een prachtig eerherstel voor onze Sint-Jakobskapel"

Tweeënvijftig jaar na de afbraak van de vervallen Sint-Jakobskapel maken de originele klok en vloer de herinnering aan het kerkje op het verfraaide pleintje aan de Dorpsstraat weer levendig.

De Sint-Jakobssite is meteen ook de eerste Belgische halte op weg naar het Spaanse bedevaartoord Santiago de Compostela. Van aan de Kalmthoutse kapelberg is het nog 2.150 kilometer stappen.

De Sint-Jakobskapel, die sinds 1488 op het driehoekig pleintje aan de Dorpsstraat en Molenstraat staat, speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Kalmthout.

Stopplaats

“De kapel deed tussen 1599 en 1640 nog dienst als parochiekerkje en was toen al een belangrijke stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela”, weet burgemeester Lukas Jacobs. “Sinds 1625 ging op 25 juli, de naamdag van Sint-Jakob, een processie uit. Nu nog viert Kalmthout kermis op de zondag voor 25 juli.”

“In volle verkiezingsstrijd in 1957 beloofden mijn voorgangers de heropbouw van de Sint-Jakobskapel”, lacht Lukas Jacobs. “Onder leiding van gemeentearchivaris Jos Vorsselmans werd de kapel zorgvuldig afgebroken, maar de heropbouw kwam er nooit.”

Werkgroep

Tot een jaar geleden een werkgroep in de cultuurraad, geleid door Gert Van Ginneken en Bram Rammeloo, zich opnieuw in de oorspronkelijke plannen vastbeet. “Als architect en buurtbewoner sprak de heraanleg van het pleintje mij erg aan”, vertelt Gert Van Ginneken, voorzitter van de cultuurraad.

“De volledige heropbouw bleek onmogelijk, maar wij zijn blij dat we de originele vloer én klok, uit 1555, hier kunnen plaatsen. We plaatsten ook een altaar en zitbanken. Het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela schonk een speciale vloertegel met Sint-Jakobsschelp.”

Houten kist

Aan de klok, die ruim 400 jaar later terugkeert naar de Kapelberg, hangt een prachtige anekdote. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog dreigden de Duitsers de klok mee te nemen”, weet Maria Van Doren.

“Burgemeester Zaman vroeg mijn vader Louis Van Doren, die gemeentearbeider was en vlakbij het pleintje woonde, om de klok weg te halen. Samen met collega Stan Janssen begroef mijn vader de klok in een houten kist in onze tuin”, lacht Maria, die net als alle mensen die zaterdag de inhuldiging bijwoonden blij is met het eerherstel van de eeuwenoude Sint-Jakobskapel.

Stijn DE KONING

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio