Meidoorns aan Cardijnplein slachtoffer van perenringworm

Het Kardinaal Cardijnplein leunt zowat tegen het vliegveld van Deurne aan. Bijzonder kenmerk, de helft van de bomen heeft geen bladeren.

Buurvrouw Hilde Ooms woont hier al bijna veertig jaar. Zij zag de bomen groeien. “Voor een deel waren dat kleine bomen. In de lente stonden ze in bloei, in de herfst groeiden er bessen aan. Ik weet nog hoe mijn kinderen indertijd thuiskwamen en vaak platgetrapte bessen aan hun schoenen hadden hangen.”

Enkele jaren geleden gingen er boompjes dood. “Dat gebeurde geleidelijk”, vertelt Hilde. “Eerst merk je het amper, maar gaandeweg dringt het tot je door dat er almaar meer bomen zonder blad staan.”

De dode bomen worden niet vervangen, hoewel er soms werklieden langskomen. “Dan zijn er drie of vier mensen bezig”, vertelt Hilde. “Zij verwijderen de wild opgeschoten planten rondom de bomen en maken de goten proper.”

“Koken kost geld”

Frie Wils is verantwoordelijk voor het groen in Borgerhout. “De dode bomen zijn meidoorns. Zij zijn geïnfecteerd met de perenringworm. Een minuscuul beestje dat zich doorheen de stam boort. Eens dat gebeurt, is het lot van de boom bezegeld”, legt ze uit.

Volgens Wils zullen de bomen vervangen worden. Maar dat hangt af van het district. De groendienst brengt de straten in kaart waar er moet ingegrepen worden. Het districtsbestuur beslist dan welke straat eerst aan de beurt komt, afhankelijk van het budget.

“Koken kost geld. De bomen worden niet zomaar meer in de grond gestopt. Nu krijgen de bomen een echt boomkader”, verduidelijkt Wils. “We experimenteren ook met wortelgeleidingsplaten. Een soort van ringen die de wortels naar beneden moeten leiden, opdat het wegdek niet beschadigd zou worden. Het is een nieuw systeem dat we al enkele jaren gebruiken. Maar het is nog te vroeg om het effect ervan te beoordelen.”

Wils schat dat het Cardijnplein eind dit jaar of ten laatste volgend jaar wordt aangepakt: “Als we eraan beginnen, worden wel alle bomen vervangen. Dan staan in de hele straat dezelfde bomen.”

WIDE

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio