'Chareltje' Verbist krijgt eigen straat

De Wijnegemse wielerkampioen Karel ’Chareltje’ Verbist (1883-1909) heeft zijn eigen straat: het Karel Verbistpad. Het verbindt de Kleine Wommelgemsteenweg met de Krijgsbaan.

Grote promotor achter dit project is Paul Van Dael. Hij pleitte er bij het gemeentebestuur van Wijnegem voor om een straat naar deze grote renner te noemen. Exact honderd jaar na de begrafenis van Chareltje Verbist is Pauls droom werkelijkheid geworden.

Schepen Paul Heyvaert (CD&V), die burgemeester Leo Carpentier (CD&V) verving, sprak het publiek toe tijdens de onthulling van het bord. “Omdat er in onze gemeente twee Galgestraten bestonden, één aan de grens met Deurne en één vlak bij Schilde, was het voor ons vrij makkelijk om één van beide te hernoemen. We kozen voor het 500 meter lange fietspad dat aan de Kleine Wommelgemsteenweg aansluit op een pad dat naar het Rivierenhof leidt. Ook de hulpdiensten zijn blij, want vergissingen bij oproepen zijn voortaan uitgesloten.”

Paul Van Dael: “Chareltje Verbist was een begenadigd pistier die heel wat internationale successen behaalde. Hij werd ook tweemaal Belgisch kampioen achter zware motoren. Hij verongelukte op 26-jarige leeftijd op 21 juli 1909 tijdens een stayerwedstrijd in Brussel. Vijf dagen later werd hij onder massale belangstelling in Wijnegem begraven. Er was een indrukwekkende rouwstoet vanuit Antwerpen langs de Turnhoutse Poort tot de kerk van Wijnegem. De lijkwagen was bedolven onder de bloemen. Ongeveer 500 kronen en tuilen werden meegedragen.”

Jan VORSSELMANS

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio