Dodentocht stoort kerkelijke hoogdag

De 40ste Dodentocht op 14 en 15 augustus verplicht de parochiepriesters om voor de kerkelijke hoogdag van Maria Hemelvaart op 15 augustus het gewone programma van de misvieringen aan te passen.

jvandermosten

“Alle kerken van Bornem liggen op het Dodentochtparcours en zo zijn avondvieringen ondoenbaar in de kerk van Bornem-centrum en zelfs in de Sint-Bernardusabdij aan de vooravond van de hoogdag, terwijl dat op de hoogdag zelf ook een probleem blijft”, zegt Patrick Maervoet, de pastoor van de parochiefederatie.

“Het Dodentocht-parcours is immers afgesloten voor wie niet meewandelt. Onze gelovigen zullen dus aandachtig het parochieblad moeten lezen om de dagen en uren van de misvieringen te kennen.”

Pastoor Maervoet stapt trouwens voor de vijfde keer zelf mee in de Dodentocht en hoopt die net als de vier vorige edities met succes uit te wandelen. Zijn directe assistent pastoor Filip Hacour nam vorig jaar voor het eerst en met succes aan de Dodentocht deel, maar hij neemt nu met abt Leo van de abdij de zorg voor de vieringen op zich.

“Mijn eerste Dodentocht stapte ik vijf jaar geleden mee toen niemand me hier al kende want pas eind september dat jaar trad ik in Bornem in dienst. Via de Dodentocht wandelde ik dus incognito al wel door al mijn parochies”, zegt pastoor Maervoet nog.

In het raam van deze 40ste Dodentocht vindt er trouwens weer een oecumenische en viertalige viering plaats in de kerk van de Sint-Bernardusabdij op donderdag 13 augustus om 19.30u.

TF

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio