"In de winter in Benidorm, in de zomer in Eksaarde"

Zelfs een regenbui kan de vakantiesfeer niet bederven in de achtertuin van Hof Van Eksaarde. Een groep vrienden heeft er een wekelijkse afspraak op de drie petanquebanen.In de achtertuin van het rusthuis Hof van Eksaarde, pal naast de lavendelstuiken, stijgt elke vrijdagnamiddag de spanning.

dvanreusel_fr

Circa vijftien, niet meer zo jonge dorpsbewoners bekampen er elkaar in een combinatie van behendigheid en tactisch inzicht. Op de vraag wie de beste petanquespeler is volgt spontaan de naam: Cecile De Visscher. Samen met echtgenoot Lionel D'Haese beoefent ze de sport het ganse jaar door.

"Wij overwinteren in Benidorm, zo'n maand of vier. Van april tot oktober zijn we Eksaarde en nemen deel aan de activiteiten van OKRA. Op dinsdag kaarten we in het Gildenhuis, op donderdag zijn er de fietsuitstappen en op vrijdag spelen we petanque", vertelt Cecile. Haar man, Lionel D'Haese, is ook nog een bezeten wielertoerist. "Samen met dokter Leplae stampte ik, 19 jaar geleden, de club Wielertoeristen Eksaarde uit de grond", deelt hij fragmentarisch mee. Want het spel stil leggen voor een babbel is uitgesloten. Zelfs een korte regenbui houdt de petanquers niet tegen. Behalve als het 15u is, dan spoedt de bende zich richting cafetaria voor een korte pauze.

Meten is weten

"

In Benidorm spelen we ook vaak petanque. Er zijn daar veel Vlamingen en Nederlanders. We proberen steeds in de voormiddag te spelen zodat we in de namiddag tijd hebben voor de siësta en een wandeling. Op het strand petanquen is heel anders dan op een petanquebaan. In het zand moet je een goede schutter zijn", weet Cecile. "Op een baan rolt de bal en in het zand niet, dus moet je anders werpen", legt Lionel uit. Intussen gaat het spel verder en ontstaat een discussie: welke bal licht het dichtst bij het kleine balletje. "Meten is weten", zegt Maurice Hillaert en haalt het meetlint boven om op de millimeter nauwkeurig te beslissen welke bal gewonnen heeft.

Geen ruzie

Hillaert is altijd actief geweest binnen de landelijke organisaties en nam drie jaar geleden het initiatief om de wekelijkse petanquenamiddag op te starten. "Om 14u beginnen we met de trekking wie bij wie speelt. Er zijn geen vaste ploegen want dan zouden we te veel ruzie maken. Om 15u stoppen we om een pintje te drinken", legt hij het simpele reglement uit. "Het is een amusante bezigheid en het is hier een mooi kader zo dicht bij het park en de sfeer is zalig", vallen de andere petanquespelers hem bij.

Ambities

Maar de ploeg heeft wel degelijke hogere ambities. "We nemen ook deel aan de provinciale en nationale petanquewedstrijden die OKRA organiseert", verklapt D'Haese die door zijn makkers ook wel eens de Korea-veteraan wordt genoemd. "Ik was mechanieker bij het leger en moest vaak naar het buitenland om herstellingen te doen aan het hydraulisch materiaal van de Genie. Onder meer in Japan en Korea, maar ook dichterbij hoor", relativeert hij meteen. Waarop een nieuwe discussie ontstaat en Maurice opnieuw het meetlint er bij haalt.

Miraculeuze kruisen

De meest plausibele verklaring van de naam Eksaarde is weiland waar eksters komen, zo staat het te lezen in een boek over de geschiedenis van het dorp, geschreven door Norbert Audenaert en archivaris Nico Van Campenhout. Eksaarde was ooit een Heerlijkheid met een eigen kasteel waar kruisridders woonden. De eerste gekende bezitter van de Heerlijkheid Eksaarde was Clarisse van Herzele die met de raadgever van de graaf van Vlaanderen huwde.

Zij lieten het kasteel bouwen als een schakel in de reeks van burchten die het grondgebied van de graven van Vlaanderen moesten beschermen. In het begin van de 14de eeuw werden de miraculeuze kruisen gevonden. Op die vindplaats werd de Kruiskapel gebouwd, nog steeds een van de mooiste plekjes in het dorp. Een van die twee kruisjes werd in de kerk bewaard en het tweede in het Nederlandse Hontenisse waar de toenmalige Heer van Eksaarde over een tweede verblijf beschikte. Op onverklaarbare wijze keerde het kruis terug naar Eksaarde. Nog steeds heeft elk jaar, in september, de kruisverering plaats.

Dirk Van Reusel

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio