Nieuw bestuur moet volkstuintjes weer op de kaart zetten

Een nieuw bestuur moet het Koninklijk Verbond Volkstuinen Turnhout een nieuw leven inblazen. Het wil de gezellige moestuintjes weer op de kaart zetten.

“Ik kom altijd tot rust in mijn hofje.” Aan het woord is Jef Devolder, de nieuwe voorzitter van het Koninklijk Verbond Volkstuinen Turnhout. “Vroeger moest ik met mijn vader mee helpen. Dan dacht ik wel eens: verdorie, moet ik nu weer mee gaan spitten? Maar nu doe ik het graag. Het is een fantastische ontspanning.”

Jef Devolder nam samen met Laurent Van Reusel het bestuur van de volkstuinvereniging over. “De vorige voorzitter was het beu, maar niemand zag het zitten om dat over te nemen. Uiteindelijk zei Laurent: ‘als jij voorzitter wordt, word ik secretaris.’ Omdat ik een goede compagnon had, heb ik dan toch ’ja’ gezegd.” De vereniging wil nu meer activiteiten en praktische lessen organiseren voor de drie volkstuinen in Turnhout.

“We hebben deze volkstuin in de Fonteinstraat. Hier zijn zo’n twintig tuintjes”, vertelt Laurent Van Reusel. “Dan is er nog één op de Steenweg op Gierle van 45 tuinen en één op de Heizijde van twintig tuinen. Samen geven ze voedsel aan 104 gezinnen of 350 personen. Oorspronkelijk zijn de tuintjes ontstaan met de bedoeling om een rustpauze te geven aan mensen in dichtbevolkte gebieden die thuis geen tuin hebben.”

Een nobel doel en het is niet duur. “Voor een Turnhouts volkstuintje betaal je minder dan zeven euro per jaar. Toch is het gegeven niet gigantisch populair. Om een tuintje te krijgen, moet je je inschrijven op een wachtlijst. Voorlopig staan er maar drie personen op”, vertelt Jef. “Je moet er natuurlijk veel tijd in steken. Ik heb mijn tuintje al 38 jaar en ben er heel veel in bezig. Zelfs in de winter. Je moet er zin in hebben, anders lukt het niet. De meesten onder ons zijn gepensioneerd. Voor de jonge mensen zijn er al te veel activiteiten.”

Experimenteren

Wat groeit er in de hof? “Vanalles. De meest populaire groenten zijn aardappelen, prei, wortelen en uien. Sommigen experimenteren ook met oude groenten als pastinaak.”

De verschillende tuinders komen naar hun lapje grond wanneer ze willen. “Maar het is echt een sociaal gebeuren”, vertelt Laurent. “En het is gemakkelijk. Als je de ene persoon iets ziet uitproberen, doen we dat na, hè. Zo leer je van elkaar.”

Turnhout is niet de enige Kempense gemeente met volkstuintjes. Ook Geel, Herentals, Herselt, Mol-Gompel, Olmen, Wezel, Olen, Poppel (Ravels) en Meerle (Hoogstraten) hebben een volkstuinafdeling.

http://volkstuinen-provantwerpen.be/

Marian MICHIELSEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio