Nyrstar Balen start deze winter weer op

Zinksmelterij Nyrstar in Balen hervat volgens topman Roland Junck in de loop van de winter de productie. De vakbonden bij het bedrijf, dat al sinds november stilligt, reageren opgetogen.

fgousseau

Er komt stilaan een einde aan de knagende onzekerheid voor het personeel van zinksmelterij Nyrstar in Balen. De Luxemburgse topman Roland Junck van Nyrstar bevestigde aan de vakbondsafgevaardigden dat het bedrijf in de loop van de winter opnieuw de productie kan hervatten.

De directie legde Nyrstar eind vorig jaar stil als een gevolg van de economische crisis. Daarvoor kondigde het bedrijf al een herstructurering aan. Voor de ruim vijfhonderd personeelsleden bij Nyrstar brak een tijd van economische werkloosheid aan. Begin juli voerde het personeel nog actie aan de poorten om het bedrijf zo snel mogelijk op te starten.

Datum

“Roland Junck bevestigde dat Nyrstar in Balen nog een toekomst heeft”, zegt Hans Vaneerdewegh van de socialistische vakbond ABVV. “Een concrete datum voor de heropstart hebben we nog niet gekregen. Heel veel mensen denken dat het nog dit jaar is, maar de winter duurt nog tot begin volgend jaar.”

Hoeveel personen er weer in dienst kunnen komen, is niet geweten. Maar veel arbeiders en bedienden hebben weer iets om naar uit te kijken. “In de zomerperiode begon die economische werkloosheid toch door te wegen. De mensen moesten, omdat het wettelijk verplicht is, om de vijf weken even komen werken. In het begin konden ze onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, maar dat bleef niet duren”, zegt Vaneerdewegh.

“Als in de winter maar één van de twee ovens opnieuw van start gaat, kan niet iedereen meteen weer in dienst komen. Het duurt ook een tweetal maanden eer het bedrijf volledig is heropgestart.”

Sanering

Vakbondsman Mario Lenaerts (ACV) vreest niet dat er nog nieuwe ontslagen vallen bij Nyrstar in Balen en Overpelt. “De sanering waarbij 205 banen sneuvelden, is bijna helemaal doorgevoerd”, meent Mario Lenaerts. “Pas bij een volledige heropstart weten we welke gevolgen dit heeft voor de productie. Nu nog meer mensen afdanken, is riskant.”

De vakbonden zijn blij dat de relatie met de directie sinds de komst van Roland Junck in februari sterk is verbeterd. “Roland Junck wil rekening houden met de sociale partners”, zegt Hans Vaneerdewegh.

Bart VAN DEN LANGENBERGH

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio