Wanneer schuld en boete het leven van een topchef kapotmaken

Hoe zou het zijn om als sterrenchef door het leven te stappen? Is die arrogantie aangeboren of eerder een verdedigingsmechanisme? Het zijn vragen die ik me telkens weer stel wanneer ik Peter Goossens op het scherm zie verschijnen. In 'Mis en Place' stelt Margot Vanderstraeten ons voor aan sterrenchef Victor Werner, een man die in alles slaagt en tezelfdertijd faalt in het leven.

mgeysmans

Drie sterren heeft Victor Werner op zijn naam staan, drie symbolen die zijn succes doorheen de jaren als chef erkennen. Drie tekens ook dat het goed gaat met de Werners, al blijkt dat maar schone schijn te zijn.

"Sinds 23 december 1958 raak ik geen champignon meer aan. Op de koksschool weigerde ik elk contact ermee, ook als ik aan de groenten stond. Over de uren strafstudie die ik me daarmee op de hals heb gehaald heb ik me nooit beklaagd. Over mijn opengereten vingers al evenmin: ik nam, op voorwaarde dat mijn medestudent zich over mijn champignons ontfermde graag de minst benijdenswaardige keukentaken op me."

Victor Werner heeft een hekel aan champignons, en weigert ze aan te raken. Doorheen zijn opleiding schoof hij het poetsen van de groenten steeds op een medeleerling af, en in zijn restaurant wordt de lekkernij steevast van de kaart gebannen. Niemand die vermoedt hoe een diepe impact zo'n ridicule groente op een topchef heeft, maar Werner weet wel beter. Hij heeft de dood van zijn vader, champignonkweker in Roosburg, en het verdriet van zijn moeder nooit kunnen verwerken. En die schuld en boetedoening worden stilaan een onuitwisbare smet op het leven van Victor Werner.

Mis en Place, Atlas, Margot Vanderstraeten.

MEER OVER Lifestyle