Heiligverklaring Damiaan in gedrang door Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep stoomt naar zijn piek toe in Europa. Dat kan als neveneffect hebben dat de heiligverklaring van Damiaan in Rome en de vieringen in Tremelo worden opgeschort.

ikerremans

Op zondag 11 oktober vindt in Rome normaal de heiligverklaring plaats van ‘de grootste Belg’, pater Damiaan. Maar het Vaticaan heeft laten weten dat de algemene audiënties van paus Benedictus XVI mogelijk worden opgeschort om de verspreiding van de Mexicaanse griep tegen te gaan.

Opschorting

Vorig jaar hebben in totaal meer dan twee miljoen mensen de audiënties van de paus en de liturgische vieringen op het Sint-Pietersplein bijgewoond. De pelgrims komen uit alle delen van de wereld, ook uit landen waar de griep het hevigst woedt.

Giovanni Rochhi, bevoegd voor Gezondheid in Vaticaanstad, zei in de Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, een algemene opschorting niet uit te sluiten.

De paus is nog tot het einde van de maand met vakantie in zijn zomerresidentie Castel Gandolfo, in de Aostavallei in het noorden van Italië. Hij herstelt ook van de polsbreuk die hij een week geleden opliep. De berichten daarover zijn positief: de paus, die op 16 april 82 jaar werd, zou het goed maken, maar hij moet wel nog enkele weken in het gips blijven.

Als de audiënties niet kunnen doorgaan, dreigt ook uitstel voor de heiligverklaringen. Er zijn in totaal vier heiligverklaringen gepland op 11 oktober.

Burgemeester ongerust

“Ik was sowieso al ongerust voor alles wat we in Tremelo hebben gepland op 4 oktober”, zegt de Tremelose burgemeester Vital Van Dessel. “Die dag is voor onze gemeente belangrijker dan de 11de. Het moet het hoogtepunt worden van alles wat rond Jozef De Veuster gebeurt. Maar de griepepidemie bereikt in ons land waarschijnlijk net in die periode zijn hoogtepunt."

"En wij hebben dan een eucharistieviering met kardinaal Danneels op het programma staan plus vier evocaties van het leven van Damiaan. Dat gebeurt in een grote tent, telkens voor tweeduizend man: ideaal voor de verspreiding van het virus. Ook als de heiligverklaring in Rome doorgaat, hou ik er nog rekening mee dat we de manifestaties in Tremelo moeten schrappen.”

Nog geen uitnodiging

De burgemeester heeft voor de 11de oktober zijn reis naar Rome al geboekt, net als vele honderden Vlamingen. “Daar moeten we natuurlijk bij zijn. Ik heb een reis van vijf dagen met het vliegtuig geboekt voor 800 euro. Ik reken er eigenlijk ook wel op dat we persoonlijk door de paus in audiëntie zullen worden ontvangen. Dat zou toch gepast zijn voor de burgemeester en de schepenen van het geboortedorp van Damiaan, denkt u niet? Maar we hebben nog geen uitnodiging ontvangen. Voorlopig ga ik dus anoniem.”

De burgervader van de Vlaams-Brabantse gemeente had eerder de hoop uitgesproken dat de Amerikaanse president Barack Obama, die een deel van zijn jeugd doorbracht op Hawaï, voor de gelegenheid Tremelo zou vereren met een bezoek. Van Dessel had de president zelfs effectief uitgenodigd. Het Witte Huis liet weten dat het mogelijk is dat iemand uit de entourage van de president wordt afgevaardigd.