Nakend faillissement Texaanse bank legt ernst crisis bloot

De bankencrisis is verre van voorbij. Afgelopen vrijdag zijn zeven banken op de fles gegaan in de Verenigde Staten en momenteel staat de Texaanse bank Guaranty Financial Group voor de afrond. Er komt wellicht geen redding. Stort Guaranty Financial Group in de afgrond, dan is dat het grootste bankenfaillisement in de VS dit jaar.

ghouben

De teller komt daarmee op 65 failliete banken dit jaar en op 86 sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

Guaranty Financial Group is een bank met 150 filialen in Texas en Californië. Een reeks afschrijvingen in de hypothecaire portefeuille zorgt voor een acuut geldprobleem. Door de niet-terugbetaling van slechte leningen liep de bank miljarden dollars mis.

Aandeelhouders?

De bank heeft dringend vers geld nodig, maar zelfs de eigen aandeelhouders zouden niet bereid zijn of in staat om een herkapitalisering door te voeren.

Ook van de overheid verwacht Guaranty Financial Group weinig heil. Nadat de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) werd gepolst om de leiding van de bank over te nemen, verloor dat aandeel meteen 32 procent van zijn waarde. Wellicht zal nu niemand nog zijn vingers willen verbranden.

Guaranty Financial Group heeft een totaal vermogen van 11,25 miljard euro.