Nog nooit zoveel jongeren naar unief

Nu al lijkt vast te staan dat de Vlaamse universiteiten meer eerstejaars zullen verwelkomen dan ooit tevoren. In Antwerpen, Brussel en Gent is er een stijging van meer dan tien procent.

ikerremans

Aan de KU Leuven starten de inschrijvingen pas na 15 augustus, maar de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Universiteit Antwerpen (UA) en de Universiteit Gent (UGent) registreren nu al nieuwe studenten, en dat loopt bijzonder vlot: +10, +12 en +18% respectievelijk. De cijfers slaan op de ‘generatiestudenten’, jongeren die voor de eerste keer aan een opleiding in het hoger onderwijs beginnen.

De Vlaamse geboortecijfers vertonen een piek in 1991, het geboortejaar van de nieuwe generatie studenten.

“Daar zit een gedeeltelijke verklaring”, zegt UA-rector Alain Verschoren. “Maar het is ook zo dat meer en meer jongeren proberen een universitair diploma te halen. Met een diploma algemeen secundair onderwijs ben je weinig op de arbeidsmarkt. Die jongeren studeren bijna automatisch verder, en dat geldt ook steeds vaker voor leerlingen uit het technisch onderwijs. Het beleid van onderwijsminister Frank Vandenbroucke was er ook op gericht iedereen de kans te geven verder te studeren.”

Volgens de rector heeft het stijgende aantal studenten aan universiteiten en hogescholen wel een nadeel. “Er zijn nog amper mensen die bijvoorbeeld loodgieter worden. Een goede loodgieter verdient nochtans meer dan sommige professoren.”

Pedm