Vrouwen worden almaar mooier, mannen niet

Dankzij de evolutie worden vrouwen steeds mooier. Maar voor mannen die nu in gejuich uitbarsten is er ook minder goed nieuws: zij gaan er wat hun uiterlijk betreft helemaal niet op vooruit.

ghouben

Dat schreef de Sunday Times op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek.

De reden voor de gestage esthetische vooruitgang van het mooie geslacht ligt in het feit dat mooie vrouwen meer kinderen krijgen dan hun minder aantrekkelijke zusters en dat een groter percentage van die kinderen meisjes zijn.

Patroon voortgezet

Op die manier worden de “goede genen” doorgegeven want die dochters krijgen, als ze volwassen zijn, eveneens meer dochters en zo wordt dit patroon voortgezet.

Dat blijkt uit een aantal nieuwe onderzoeken naar fysieke aantrekkelijkheid en het verband met voortplantingssucces bij mensen.

Zo berekende Markus Jokela, een vorser aan de universiteit van Helsinki, dat mooie vrouwen gemiddeld 16% meer kinderen krijgen dan minder door de natuur verwende seksegenoten. Jokela ging graven in Amerikaans onderzoek waarbij 1.244 vrouwen en 997 mannen gedurende veertig jaar werden gevolgd en ondervraagd.

Hun mate van aantrekkelijkheid werd gemeten op grond van foto’s die werden genomen tijdens dit project - waarbij ook gegevens werden verzameld over hun kindertal.

Meer dochters

Het Finse onderzoek bevestigt eerder werk van Satoshi Kanazawa, een evolutionair psycholoog. Hij ontdekte dat aantrekkelijke ouders veel vaker dochters krijgen dan gemiddeld en concludeerde dat dit deel uitmaakt van het evolutionair proces en dat het “geprogrammeerd” is in het menselijk DNA.

Steeds aantrekkelijker

Kanazawa ontdekte ook dat de aantrekkelijkste koppels maar liefst 26% minder zonen op de wereld zetten. En nog volgens Kanazawa “is fysieke aantrekkingskracht een in hoge mate erfelijk bepaalde eigenschap, die het voortplantingssucces van dochters veel groter maakt dan dat van zonen. Als aantrekkelijke ouders meer dochters hebben, en als die aantrekkingskracht erfelijk is, is het logisch dat vrouwen, door de generaties heen, geleidelijk aantrekkelijker worden dan mannen.”

Succes

Bij die mannen blijken looks in het evolutieproces veel minder belangrijk te zijn, want hoe knap een man is, heeft geen meetbare gevolgen voor zijn nageslacht.

Dat wijst er volgens Kanazawa op dat er bij mannen veel minder druk is om te evolueren tot een aantrekkelijker soort.

Succes is evolutiemotor

Volgens psycholoog Gayle Brewer van de universiteit van Central Lancashire ligt de evolutionaire druk voor mannen op een ander vlak.

“Voor vrouwen is hoe een man eruitziet veel minder belangrijk dan of hij in staat is voor haar te zorgen als ze zwanger is, en voor haar kinderen als die opgroeien. Dat heeft er, door de geschiedenis heen, voor gezorgd dat rijke mannen meer vrouwen en meer kinderen hebben. Bij de man is succes dus de evolutiemotor.”