"Vokke was meer vader dan burgemeester"

Vokke was meer vader dan burgemeester

"Vokke was meer vader dan burgemeester"

Print
Mechelen - Albert Ribbens was een burgemeester zoals ze die niet meer maken. “Elke werkdag had hij een spreekuur”, zegt Frans Schroons, een vriend van de familie. “Albert was er voor iedereen.”

Albert Ribbens (rechs op de foto) brak in mei zijn heup bij een val. Sindsdien sukkelde hij met zijn gezondheid. “Zijn levenslust en zijn gevoel voor humor hielden hem overeind.Tot op het eind probeerde hij grapjes te maken”, vertelt zijn dochter Kris. Afgelopen weekend is haar vader gestorven in het Sint-Maartenziekenhuis.

Nu zaterdag om 10.30u wordt hij begraven in de Sint-Lambertuskerk. Ribbens was afkomstig van Loenhout, maar het was de liefde voor zijn vrouw Simonne Geets (86) die hem in 1946 naar Muizen dreef. In datzelfde jaar werd hij er ook gemeenteraadslid.

“Albert heeft de CVP in Muizen mee groot gemaakt. Toen de socialisten in 1958 de meerderheid verloren, ging hij aan de slag als schepen”, vertelt Frans Schroons.

Van 1964 tot 1976 was Ribbens er burgemeester. Ribbens was heel bereikbaar en vergeleek zijn mandaat met het houden van een winkel. “Vergeet je persoonlijke belangen. Zorg voor de gemeenschap”, zei hij ooit in een interview.

Bezieler Damiaanactie

Ook buiten de politiek hield hij vast aan zijn levensmotto. Zo was Albert Ribbens een van de bezielers van de Damiaanactie in het dorp. Bijna veertig jaar hielp hij bij de omhalingen. “We zijn een van de Vlaamse gemeenten waar het meest wordt opgehaald”, weet zijn zoon Raf. Zijn kinderen omschrijven hun vader als een sociaal bewogen man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

“Vokke was meer vader van de Muizenaars dan burgemeester”, typeert Raf zijn vader. “Muizen was ook de eerste gemeente met een erkende cultuurraad, nog voor Mechelen”, weet Frans Schroons.

Fusie met Mechelen

Ruim dertig jaar geleden gaf Ribbens mee gestalte aan de fusie met Mechelen. “Het alternatief was een nieuwe gemeente vormen met Elewijt en Hofstade. Maar Muizen zag voordelen in een samengaan met Mechelen. Voor diensten zoals de belastingen of het gerecht moest je dan niet meer naar Vilvoorde of Brussel”, weet Schroons.

Oud-burgemeester Jos Vanroy herinnert zich zijn collega nog goed. De Muizenaar was in het nieuwe Mechelen schepen van Financiën van 1977 tot 1982. “Geen gemakkelijke opdracht, want net als vandaag kenden wij toen een economische crisis. Albert Ribbens wist daar heel goed mee om te gaan. Het was een fijne, vriendelijke en gezellige man”, besluit Vanroy.

Sven VAN HAEZENDONCK, Leo DE NIJN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio