"Middelen waren te beperkt om bemanning Pompei te bevrijden"

De bemanning van de Belgische steenstorter Pompei werd vorige maand vrijgelaten door haar Somalische kapers. De Belgische regering had losgeld betaald. Uit een interne nota blijkt nu dat er even aan werd gedacht om de speciale eenheden van de federale politie in te zetten om de bemanning te bevrijden.

kscherpenberg

De financiële en logistieke middelen waren echter niet voor handen om het plan waarheid te maken. Zo hebben die speciale eenheden bijvoorbeeld 'maar' 9 mm-wapens, met een veel kleinere penetratiekracht dan de 5.56-wapens die nodig waren. Voorts hadden ze te weinig nachtkijkers en reddingsvesten in huis.

Visa

Nog blijkt dat twee officieren onmiddellijk na de gijzeling naar de regio afreisden. "Al die tijd moesten ze afwachten", aldus Kris Daels, politiespecialist bij Lijst Dedecker. "Erger nog, een maand later was hun reisvisum verstreken. Een verlenging zat er niet meer in. En de collega's die hen wilden aflossen, kregen ook geen geldig visum meer."

Bij Binnenlandse Zaken schuiven ze de verantwoordelijkheid door aan het Crisiscentrum. Daar reageren ze dan weer verbaas op het uitlekken van de nota.

foto: bemanning

Vastgoed

Jobs in de regio