Geen visumversoepeling voor islamitische Balkanlanden

De Europese Commissie wil de visumplicht afschaffen voor Servië, Macedonië en Montenegro. Albanië, Bosnië en Kosovo vervullen de voorwaarden daartoe nog niet, vindt Brussel. Dat leidt tot boosheid in die landen, waar veel moslims leven.

wverhaert

Het voorstel van de Europese Commissie moet nog worden goedgekeurd door de 27 lidstaten. Dat kan tegen oktober rond zijn, denkt de Commissie.

Vanaf 1 januari zouden de 10 miljoen inwoners van Servië, Macedonië en Montenegro dan geen visum meer nodig hebben voor een reis naar een lidstaat van de EU.

Visumplicht

Voor Albanië, Bosnië en Kosovo blijft de visumplicht gelden. Volgens de Europese commissie hebben ze nog niet voldoende gedaan om hun grenzen te beveiligen, de georganiseerde misdaad te bestrijden en biometrische paspoorten in te voeren. Halverwege 2010 kan de situatie worden herbekeken.

Ironisch genoeg zegt de Europese Commissie dat ook Servië en Montenegro nog verbeteringen moeten doorvoeren op het gebied van grenscontrole, migratiebeleid en bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Discriminatie

De Bosnische moslims, de grootste bevolkingsgroep in Bosnië, voelen zich geviseerd. “Het komt neer op een verdere discriminatie van de Bosnische moslims”, zegt Mirsad Juzbasic, een inwoner van Sarajevo.

“Het is een schande na alles wat er gebeurd is tijdens de oorlog. We blijven in een soort van getto leven.” De Bosnische moslims leden de grootste verliezen tijdens de Bosnische oorlog van 1992 tot 1995, met zijn wrede etnische zuiveringen.

Voor Bosnische Kroaten en Serviërs is het probleem minder groot. Ze kunnen een dubbele nationaliteit dragen en dus ook een Kroatisch of een Servisch paspoort aanvragen.

Veel Bosnische Kroaten vroegen al midden de jaren negentig een Kroatisch paspoort aan omdat ze daarmee zonder visum naar EU-landen konden reizen. De Bosnische Serviërs beseffen dat zij nu op die manier binnenkort ook de visumplicht kunnen omzeilen.

Bron: PD (IPS)

MEER OVER Albanië