In Lokeren is het ook plezant!

In Lokeren is het ook plezant!

In Lokeren is het ook plezant!

Thuis is het ook plezant! Uw krant doorkruist deze zomer uw buurt, op zoek naar toeristische pareltjes. Vandaag bezoeken we een vogelparadijs en smullen we van whisky. Nog meer tips uit de eigen streek vind je vandaag in een extra zomerbijlage bij Gazet van Antwerpen.

jvandermosten

Elke dag van de vakantie verwent Gazet van Antwerpen de thuisblijvers met leuke extra's. Vandaag in de krant bonnen voor een gratis 'Bolleke' De Koninck bij 't Veldcafé in Moerbeke of Den Eyck in Waasmunster. Je vindt in de krant ook een bon voor 1 euro korting bij aankoop van een wandel- en fietskaart bij Bezoekerscentrum Molsbroek.

Op zoek naar een blauwborstje

Ooit een porseleinhoen, blauwborstje of sprinkhaanzanger gezien? Nee? Ga dan eens naar het Molsbroek. Het Europees natuurreservaat is een uitgestrekte moerasvlakte met talrijke watervogels, elzenbroeken, rivierduinen, rietvelden en vochtige graslanden.

Bezoekers mogen het moeras niet in, maar van op de hoger gelegen wandel- en fietsdijk heb je een goed zicht op het gebied. Het asfaltweggetje, dat ook geschikt is voor rolstoelgebruikers, is een goede observatiepost voor de 235 vogelsoorten. Niet alleen de lucht biedt spektakel. Wie in het water tuurt, kan zien hoe vissen eieren afleggen en even onder de wateroppervlakte wentelen en spartelen.

Observeren loont in het Molsbroek, want er is een spinnetje gevonden dat slechts op tien plaatsen in de wereld voorkomt: de carorita paludosa. Unieke vondsten behoren tot de mogelijkheden. Zo werd er eens een nooit eerder beschreven soort langpootvlieg aangetroffen.

Wil je meer weten over de zeldzame planten en dieren? In het bezoekerscentrum vind je folders en is er een tentoonstelling over de natuur in de regio. Natuurreservaat Molsbroek, Molsbergenstraat 1, Lokeren. Bezoekerscentrum tot 15/9 open van zaterdag tot zondag van 14u tot 18u, van dinsdag tot vrijdag van 13u tot 17u. Gratis toegankelijk. Geleide bezoeken op aanvraag, 09-348.30.20; www.vzwdurme.be

De verharde wandeldijk in het Molsbroek is steeds vrij toegankelijk. Het natuurgebied ligt vlak bij de stadskern en is vlot bereikbaar, zowel met de wagen als met het openbaar vervoer. Van het station ben je in enkele minuten aan de Durme. Via de verharde Durmedijk wandel je in 20 minuten naar het Molsbroek.

Toog met 300 whisky's

Smullen van een malse Highland Angus biefstuk of een echte haggis? Het kan bij Mac Gilby’s. “België telt tal van pubs en Schotse bars, maar wij zijn het enige Schotse restaurant”, zegt Gilbert Mc Gilby, een echte Schot, geboren middenin de Highlands.

Op zijn veertiende is hij naar België verhuisd, maar hij koestert zijn Schotse roots nog. “Ik importeer alles vanuit Schotland: de kingkrab, de Highland beef, de zalm van Fionn Loch. Die is het allerbest gerookt omdat het meer in de oceaan uitmondt.”

Gilbert kent ook alles van whisky. Liefst 300 single malt whisky’s, waaronder exclusieve zoals Black Bowmore, staan achter de tapkast. Gilbert draait er zijn hand niet voor om om blind te proeven.

“Schotland kent geen wijn- of biercultuur. Van kindsbeen ben ik met de whiskycultuur opgegroeid. Telkens mijn papa een fles ontkurkte, kreeg ik een beetje whisky. Zo heb ik een groot smaakgeheugen ontwikkeld.”

Schots restaurant Mac Gilby’s, Eksaardedorp 4 in Eksaarde, 09-346.69.89. Open op vrijdag en zaterdag vanaf 19u en op zondag vanaf 12u. Woensdag en donderdag open voor groepen vanaf 10 personen; www.macgilby.be

Thuis is het ook Plezant! Elke dag van de zomervakantie een extra bijlage bij Gazet van Antwerpen. Morgen: Schoten

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio