29-jarige Essenaar pleegt zelfmoord door ondraaglijke oorsuizingen

In Essen heeft een man zich vorige vrijdag van het leven beroofd omdat hij niet langer kon leven met het gesuis in zijn oren, dat door luide muziek was ontstaan.

ssimons

Dietrich Hectors, een 29-jarige ingenieur, was gek van muziek. In 1996 ging hij naar een optreden van Sepultura in Leuven. Daar liep hij voor het eerst een geluidstrauma op.

Oorwatten voor een concert

"Ik zie mensen met oorwatten in en lach hen inwendig uit. Toch geen oorwatten indoen voor een concert, denk ik bij mezelf en ik vind me o zo stoer", schrijft Hectors in zijn afscheidsbrief.

"Het is 20u, Strife (het voorprogramma, red.) begint te spelen. Vanaf de eerste noot hoor ik dat er iets niet goed zit. De muziek staat gewoon veel te luid, ik voel de gitaren en de drums daveren in mijn oren. Zo iets luid heb ik nog nooit meegemaakt. Ik kijk wat om me heen maar niemand kijkt terug. Iedereen lijkt het het volume normaal te vinden, niemand kijkt op. De muziek staat verschrikkelijk hard maar ik ga gewoon niet weg. Ik ben te koppig om weg te gaan."

"Rond 24u is het optreden gedaan, we verlaten de zaal. Mijn oren tuten zo hard als nooit tevoren. Langzamerhand minderde het gepiep in mijn oren, maar ik had aan het concert toch een licht blijvend gepiep overgehouden."

Repetitie

Vervolgens nam Hectors altijd oordopjes mee naar de repetities van zijn groep en wanneer hij naar concerten ging.

Bij een repetitie in 2003 had Hectors zijn oordopjes echter vergeten. De dag erna klonk er een getuut in zijn oren dat nooit meer zou weggaan. Alledaagse geluiden gingen bovendien pijndoen. Zelfs praten werd ondraaglijk.

"Ik vroeg me af waarom mij dit moest overkomen? Ik had twee keer in mijn leven zonder oorbescherming in lawaai gestaan, TWEE keer!" schrijft Hectors.

Levenskwaliteit

"Mijn levenskwaliteit is te laag om nog door te kunnen met dit leven. Honderden keren heb ik teruggevochten na geluidstrauma’s, me in stilte gehuld, me asociaal gedragen, alle voorstellen voor sociale activiteiten afgeslagen, en me opgesloten, totdat er beterschap kwam. Maar er is ergens een grens. Die grens is bereikt."

Hectors verhing zich vrijdag in een bos in Essen. Hij schreef een maand aan zijn afscheidsbrief. "Respecteer aub mijn keuze, mijn leven is een hel geworden", zijn Hectors' laatste woorden daarin.

Lees de afscheidsbrief van Dietrich Hectors.

Foto: Facebook

De Zelfmoordlijn is dag en nacht te bereiken op het nummer 02/649.95.55.

Vastgoed

Jobs in de regio