Oud-president wil referendum rond Iraanse verkiezingen

In Iran heeft nu al een tweede oud-president gevraagd om een referendum te organiseren over de geldigheid van de presidentsverkiezingen. Dit keer komt de vraag van oud-president Mohammed Khatami.

ikerremans

Zittend president Mahmoud Ahmadinejad won op 12 juni de presidentsverkiezingen met meer dan 60 procent van de stemmen. Volgens oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi is de officiële uitslag niet correct en werd er fraude gepleegd.

Geldig

Zijn aanhangers komen al weken op straat. Afgelopen vrijdag werden betogers nog uiteengedreven met traangas en een waterkanon. Khatami (foto) wil dat de spanningen worden weggewerkt door het organiseren van een referendum.

Vorige week vrijdag hield de andere oud-president, Akbar Hashemi Rafsanjani, een toespraak aan de universiteit van Teheran. Hij benadrukte dat de twijfel over de presidentsverkiezingen weggenomen moet worden bij de Iraanse bevolking. Rafsanjani pleitte net als Khatami voor een referendum georganiseerd door een onafhankelijk orgaan.

President Ahmadinejad en de hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, lijken niet meteen bereid om zo'n referendum toe te laten. Khamenei is de enige die daartoe opdracht kan geven, maar hij heeft de verkiezingsuitslag enkele weken geleden al geldig verklaard.