Mechelse organisator Karel Verbist gaat volgend jaar met pensioen

Karel Verbist heeft al 26 keer de 21 juliviering in Mechelen georganiseerd. Hij neemt dinsdag afscheid van het gebeuren en gaat genieten van een welverdiende rust.

Karel Verbist begon 38 jaar geleden te werken op de stadsdienst feesten, plechtigheden en toerisme. Hij is dus zowat op elk evenement of feestviering in Mechelen aanwezig geweest.

“Wanneer dinsdagavond het vuurwerk boven de Grote Markt wordt afgeschoten, komt voor mij een einde aan de organisatie van een reeks van zesentwintig 21 julivieringen voor de stad Mechelen. Volgend jaar ga ik op rust”, zegt Karel Verbist (59).

De Mechelaar is het brein achter de 21 julifeesten op de Grote Markt. Karel Verbist begon 38 jaar geleden te werken op de stadsdienst feesten, plechtigheden en toerisme. Onder impuls van oud-schepen Luc Van de Velde werd Karel Verbist tot ‘man van het protocol’ gebombardeerd. “Het is een droom van een job, maar je mag er niet vies van zijn om op zon- en feestdagen te werken.

Dat is niet alleen voor het 21 julifeest zo, maar zowat alle vieringen en plechtigheden betekenen doorgaans in het weekend werken. De jongste tien jaar heb ik oudejaarsavond al werkend doorgebracht op de Grote Markt. Na het overlijden van mijn echtgenote heb ik mij letterlijk op mijn werk gestort. Dat heeft mij goed gedaan, maar ook de stad”, zegt hij fier. Al steekt hij niet weg dat de hulp van zijn collega’s op de dienst feesten altijd nodig was.

Het 11 julifeest vorige week was een tegenvaller. “Dat feest werkt al jaren niet, welk programma je er voor in elkaar bokst”, zegt Verbist. “De 21ste zit er ingeburgerd. Waarom? Het is een familiefeest geworden. Jaren geleden stonden voor het feest hier op de Grote Markt 2.400 stoelen. Die zijn op mijn aanraden weggehaald, omdat we alle Mechelaars bij het feest willen betrekken. En dat lukt ons. Zoals overal moet er bespaard worden. Een podium is er dinsdag niet, maar wel veel straattheater en animatie. Ik had de horeca gevraagd om allemaal met een terrasje op de Grote Markt te staan. Daar hebben evenwel weinigen op gereageerd. Dat is spijtig”, weet Karel.

Eerste kleinkind

Het wordt voor Karel zijn laatste 21 julifeest. “Ik ga volgend jaar met pensioen”, zegt hij. “En volgende maand verwacht ik mijn eerste kleinkind. Dat heeft de doorslag gegeven om er mee te stoppen en mij met andere zaken bezig te houden. Ik zal het 21 julifeest dan eindelijk aan de andere kant eens meemaken”, stelt Karel Verbist.

Leo DE NIJN

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio